Време за началото на традиционните „Празници на стария град“. От 13-ти до 19-ти септември ще властват дни, в които минало и съвремие ще хармонират под мотото на тазгодишното издание  „Код Памет“.

Празниците имат дълга история. В началото времетраенето е било един ден, по-късно прераства в празнична седмица, а през настоящата година ще се реализира X-тото юбилейно издание. Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. С помощта на артисти, музиканти, художници, научни специалисти и други партньори, екипът на ОИ „Старинен Пловдив” ежегодно кани в Стария град гражданите и гостите на Пловдив на една запомняща се „разходка” по Трихълмието на времето и пространството.

В предстоящото издание на „Празници на стария град“ 2021 Ви очакват любопитни документални изложби, от които ще научите нови факти за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за „магьосникът в текстила” проф. Марин Върбанов. Георги Тошев ще представи книгата „Дневници&Делници” и новия документален филм за обичаната актриса Татяна Лолова.  Ще се запознаете с гордата потомка на Бенковски Радина Росенова, която ще представи изложбата „Род”. Ще преживеете въздействащото изкуство на младите творци Калина Илиева и Петър Аврамов - живопис и авторски лампи със заглавието „Светлина и петна”. Ще имате шанса да разберете как се въплъщава стил с уникалните авторски шапки на Юлия Райчевска. С концертно матине ще бъде почетена паметта на проф. акад. Николай Стойков, а за диксилендът и градът ще Ви „разкажат” големите майстори в жанра Невилиян Гемижев, Венцислав Благоев, Петър Момчев, Александър Борисов и Александър Куманов. За втора поредна година ученически рок концерт ще огласи пространството пред Малката базилика. Поредно партньорството с информационен център „Европа директно-Пловдив” ще предложи отворено дискусионно пространство по актуални теми.

В тези 7 дни ще има събития и за подрастващите, реализирани в партньорство с експертите от Национален институт за недвижимо културно наследство. Целта е да бъдат вдъхновени младите към познание и творчество. С пешеходен тур по стъпките на художниците в Стария град, ще бъде отбелязана Европейската седмица на мобилността. За първи път ще станете свидетели и можете да участвате в работилница за създаване на гайда с майстор Илия Учиков. За IV-та поредна година, съвместно с ОП „Радостни обреди”, за много сватбени двойки ще бъде създадена поредна романтичната приказка „Море от любов в Стария град“.

Официалното откриване на форума е на 13 септември в 20:30 ч. на Античния театър с концерта „Пловдив в  моето сърце” - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и „Почетен гражданин на Пловдив“ Христо Кидиков. В концерта ще участват и неговите приятели - Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова, Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова, Общински духов оркестър - Ловеч, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”. Водещ ще е Драгомир Драганов.

Концертът е с безплатен вход, но с оглед създаването на необходимия ред за спазване на противоепидемичните мерки, влизането ще е с покани, указващи седящите места на всеки зрител при 50% капацитет на заетост. Безплатните покани можете да получите в Билетния център пред Община Пловдив.

„Празници на Стария град“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2021 година.Всички събития се реализират при стриктно спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

Ето и пълната програма:
13 септември (понеделник)

18:00 ч.  „Тепетата на Пловдив”, документална фотоизложба
Място: Цар Симеоновата градина, продължава до 12 октомври
Пловдивските тепета са едновременно геоложки феномен, природна забележителност и символ на град Пловдив, придаващ му неповторим облик и атмосфера. Елате с нас, за да се насладите на интересен фоторазказ, от който ще научите много!

20:30 ч. Откриване: Концерт „Пловдив в  моето сърце” - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и „почетен гражданин на Пловдив“ Христо Кидиков и приятели: Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова и Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова. С участието на Общински духов оркестър - Ловеч, с диригент Тотко Рогашки, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”. Водещ: Драгомир Драганов.
Място: Античен театър, ул. „Цар Ивайло” № 2А

14 септември (вторник)

18:00 ч.  „Род” изложба на Радина Росенова.
Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” № 15, продължава до 30 септември.
„Род” е проект, който  съдържа 28 платна. Всяко изобразява автентична шевица от различна област, съчетана с културно-историческа (природна) забележителност от съответния регион и цели пробуждането на гордост и преклонение пред българското наследство. Авторът Радина Росенова споделя своето усещане за шевицата, като я интерпретира и споделя с публиката като  Вселенски код – символ на хармонията и красотата в човешките взаимоотношения.

20:00 ч.  Георги Тошев представя премиера на книгата на Татяна Лолова „Дневници & Делници” и новия документален филм за актрисата „Татяна Лолова: безкрайният спектакъл”.  
Място: Римски стадион

15 септември (сряда)

13:00 - 16:00 ч. Опознавателен тур и образователен куиз из обектите, стопанисвани от ОИ „Старинен Пловдив”, съвместно с Национален институт за недвижимо културно наследство.
Стартова локация: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” № 3А
За поредна година екипът на ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство с експертите на Национален институт за недвижимо културно наследство, целят да събудят интереса на подрастващите и техните семейства към археологическото и архитектурното наследство на Пловдив. Акцент в проекта е да се утвърди в съзнанието на всеки  важността от опазването и опознаването му. Участниците ще получат маршрут по специална опознавателна карта и други изненади.


18:00 ч. „Светлина и петна” изложба на Калина Илиева и Петър Аврамов, която ще предизвика сетивата Ви и ще Ви потопи в паралелния свят на авторите, озарен от бутикова светлина с мистериозни сенки и белязан от боята, която променя мирогледа Ви.
Място: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” №3А, продължава до 30 септември .


16 септември (четвъртък)

11:00 ч. Отворено пространство на тема „Подкрепа на Европейския съюз за развитие на туризма и творческите индустрии”, съвместно с Регионален информационен център „Европа – директно Пловдив”.
Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57

16:00 ч. Крачка по крачка за здраве и познание - опознавателен пешеходен тур с екскурзовод, който ще преведе любознателните по стъпките на пловдивските художници в Стария град.
Посвещава се на Европейска седмица на мобилността (16-22 септември 2021 г.).
Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна”  

18:00 ч.  „Въплъщение на стил”  изложба с авторски шапки на Юлия Райчевска, която ще Ви отведе сред магията на фамозната, романтичната, закачливата, артистичната, строгата и винаги допълваща личността Нейно Величество Шапката. Разберете как ТЯ дава различни въплъщения на облика Ви като се снимате с авторските шапки от експозицията!
Място: Къща Хиндлиян (кухня), ул. „Артин Гидиков” № 4, продължава до 30 септември

19:00 ч. Благотворителен търг, в полза на НХГ „Ц. Лавренов”, с картините от пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”.
Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15.

17 септември (петък)

18:00 ч.   Документална изложба „Зографът на Свободата” – посвещава се на 175 години от рождението на Георги Данчов – Зографина.
Място: Данчова къща, ул. „Арх. Христо Пеев” №2А, продължава до 30.09.


18  септември (събота)
           
11:00 ч.  Изложба  „Марин Върбанов - живот и творчество”
Очаква Ви среща със света на видния български художник-приложник и педагог проф. Марин Върбанов, определян като „магьосникът в текстила”. За неговата революционна роля в изкуството на текстила, за килимарството и гоблените, за скулптурите от вълна и памук, за коспомолитността и богатството на личността и таланта му ще научите от документалния разказ и експонираните негови произведения.

12:00 -18:00 ч. Излъчване на авторския филм на Георги Тошев от поредицата „Децата на Другата България”: историята на известния български художник Марин Върбанов и неговите наследници (зона клюкарника).
Място: Къща на Никола Недкович, ул. „Цанко Лавренов” №3, продължава до 30.09.

13:00 - 16:00 ч.  Детска творилница „Оцвети Старинен Пловдив: детайли”, съвместно експерти от Национален институт за недвижимо културно наследство.
Приятелите от Национален институт за недвижимо културно наследство ще предложат вдъхновение за подрастващите. Поканата към тях е да научат много за детайлите в Старинен Пловдив и да станат съ-творци на уникална арт инсталация.  
Място:  Къщата  на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция Златю Бояджиев), ул. „Съборна” №18 и музейна аптека „Хипократ”, ул. „Съборна” №16

18:30 ч. Ученически рок концерт II-ро издание
ОИ „Старинен Пловдив” кани младостта и таланта в едно вълнуващо Hard and Rock звучене! Из дебрите на музиката водач ще е певицата и радиоводеща Едит Унджиян.
Място: Малка раннохристиянска базилика (двор), бул. „Княгиня Мария Луиза” №31А


19 септември (неделя)

11:00 ч. Концертно матине: Памет за проф. акад. Николай Стойков
Посвещава се на 85-годишнината от рождението на видния творец, композитор и педагог.  Проф. акад. Николай Стойков е ученик на проф. Панчо Владигеров в Държавна музикална академия София, специализирал в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников. Той отдаде цялата си творческа и преподавателска енергия на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Значима бе ролята му на куратор на музикално-образователни инициативи, реализирани с екипа на ОИ „Старинен Пловдив”.
Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57

11:30 – 16:30 ч.  Гайдарска работилница
В китния двор на възрожденска къща, сред енергията на творбите на Маестро Димитър Киров и изложбата с шевици, сътворена от Радина Росенова, прочутият майстор на гайди Илия Учиков ще Ви посвети в тайните за създаването на този уникален инструмент.
Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15.
 
18:30 ч.  Концерт „Диксилендът и градът”, част от Програмата  на XII-тия Международен Фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“
Очаква Ви среща с „Фантазиаланд Дикси Бенд”, покорил сърцата на публиката в редица европейски държави. В състава му влизат големите майстори в жанра Невилиян Гемижев - кларинет, Венцислав Благоев - тромпет, Петър Момчев - саксофон, Александър Борисов - тромбон, Александър Куманов - банджо, вокал.
Място: Римски стадион

18 - 19.09.  „МОРЕ ОТ ЛЮБОВ В СТАРИЯ ГРАД”
За четвърта поредна година ОИ „Старинен Пловдив” и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент към младите двойки, избрали да споделят сватбения си ден с великолепието на Старинния Пловдив.
Локация: Фонтан до Къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев), ул. „Съборна”.  
Часови диапазон: 10:00 – 16:00 ч.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ: Обявените във фестивалните дипляни концерти на 17 и 18 септември на „Сцена Небет тепе“, с участието на Meszecsinka (Месечинка) (HU), TДК, DESY warmup DJ set, Manga Electrica  (Martin Denev, Desy Andonova, Я-Я, Mr.Moon) и Martin Denev closing DJ set отпадат от програмата в изпълнение на въведените нови противоепидемични мерки на територията на България със заповед на министъра на здравеопазването, в сила от 7 септември.
ОИ „Старинен Пловдив” си запазва правото на промени в програмата, ако обстановката наложи това.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…