“При-общена река” е заглавието на кураторския манифест на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015. “При-общена река” е интерпретацията, която Мерве Бедир, куратор на фестивала за 2015, прави на темата “реката”. Това е експеримент, целящ приобщаването на река Марица. Приобщаване, което да постави под въпрос функцията на реката като граница между природа и култура, север и юг, “европейско” и “неевропейско”, частно и общо... Приобщаване в смисъла на свързване, споделяне, създаване, отваряне и творене заедно. Приобщаване като откриване на нови форми на съвместно съществуване, казва Мерве Бедир.
 
Идеите, инициативите, водата, въздухът, културите и пространствата, които създаваме заедно всеки ден—всичко това е общо. То е резултат от колективни усилия, проучвания, мисъл и действия във времето и пространството. По време на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 ще изследваме сегашните свързаности в Пловдив и ще създаваме нови такива, както на местно, така и на международно ниво, посредством съсредоточаването на колективни действия покрай и над реката, на повърхността на водата и под нея. Ще четем, слушаме, живеем и обсъждаме. Ще ходим на плаж, ще фантазираме, ще гребем, ще се учим, ще действаме, ще създаваме и пресъздаваме край реката, съобщават организаторите на фестивала от ЕДНО.
 
Основната цел на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 е да създаде общности около Марица и така отново да я приобщи. Фестивалът ще се опита да провокира връщането на това отдавна забравено богатство обратно на града. Ще се опита да обедини около Марица както пловдивчани, така и всички, които имат нещо общо с реката и нейното пространство.
 
Бихме искали с всяко едно следващо издание на фестивала да въвличаме все повече хора не само като потребители на програмата ни, но и като участници в нейното създаване. От този петък даваме началото и на серия от статии, показващи примери за ползване на реките в различни точки на света. Това ще са статии за взаимодействието между градовете и реките им, с които целим да информираме нашата публика за разнообразните възможности за приобщаването на една река в градския живот, допълват от ЕДНО.
 
ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 - “При-общена река”, ще се проведе между 18 и 27 септември около река Марица в Пловдив. Очаквайте скоро повече информация за конкретни идеи и възможности за участие.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…