8 изложби и куп събития предвиждат тазгодишните „Международни фотографски срещи“, които стартират в залите на Градска художествена галерия и Старинен Пловдив от 13 до 31 октомври. Ежегодният фестивал в Пловдив с 40-годишна история, който се открива винаги втория петък на месец октомври в уикенд, е наситен с фотографски активности– изложби, лекции, презентации.

 

Фотографският форум с тема „Социален топос“ ще покаже места, събития и хора с общата идея за времето и пространствата, където живеем, ще ни провокира към сравнение, съгласие или отрицание на образите, представени пред нас от артиста фотограф. Топосите – тематичното поле на изложбите – са определени от икономическите, политическите и индивидуалните човешки норми с фокус човека, живеещ във или извън тях. В залите на Градска художествена галерия и Старинен Пловдив ще бъдат показани осем изложби, които не само трябва да видим, но и да осмислим, за да почувстваме връзките на сложния визуален език на медиума фотография с нашата ежедневна реалност и съвременното изкуство.

 

Дигиталната ера даде на хората техниката да снимат буквално всичко, те снимат и споделят над един трилион снимки годишно. За жалост тази достъпна лудост на фотографирането обезцени стойността на изкуството. В преданост към фотоизкуството се провежда Пловдивският фестивал, за да се върнем към онова забравено мислене за ценността на мига и времето, когато един фотографски филм имаше 36 кадъра. За да се обърнем с лице към истинските произведения на фотографското изкуство, които така рядко виждаме публично.

 

Артистичен директор и куратор на „Международни фотографски срещи“ е
доц. д-р Никола Лаутлиев

 

Кои са акцентите на изложбите?

 

Емблематичните и романтични снимки на световно известния и всепризнат Ара Гюлер на родния му град Истанбул, неговите жители, улици и докове.

 

Изображенията като спомени, които се появяват подобно на упорити сенки в изложбата на Марко Ригамонти, видения, запазени за неопределено време.

 

Румен Койнов със силата и внушенията на живота в пристанището на град Манаус, портал и една от последните граници на цивилизацията в Бразилия;

 

Завладяващият документализъм на Владимир Василев за ежедневието на „Маргиналите“, там където има бедност и насилие, но и моменти на благодат и солидарност;

 

Райнер Ридлер с пътуването в сърцето на едно общество на стандартизирано свободно време, където реплики на най-великите туристически пейзажи са изфабрикувани в местни пространства, за да да инсценираме собствените си житейски истории;

 

„Със и без тебе“  е почит към бащата, резултат на 20-годишна работа на Магнум фотографа Якоб Ауе Собол, осемдесет фотографии, които са разказ за живота на пет континента; с уникално индивидуален и неповторимо експресивен стил на черно-бяла фотография.

 

„Световна душа“ новата мултимедийна творба на Мате Барта, „Разследване заради разследването“ или по-скоро „Наблюдение заради наблюдението“. Поредица от урбанистични пространства, гледки, които обикновено остават незабелязани в процеса на ежедневната им градска употреба;

 

Никола Михов, който преди Бъдни вечер решава да влезе в ролята на Дядо Коледа и да раздаде подаръци на възрастни и почти забравени хора. Кръговратът на живота и спомените намират продължение във фотографиите на неговата изложба.

 

Изложбите се откриват в присъствието на Якоб Ауе Собол и Сара Собол, Райнер Ридлер, Марко Ригамонти, Владимир Василев, Мате и Марк Барта, Томас Опиц – директор на галерия „Тобе“, Чагла Сарач – „Архив и изследователски център Ара Гюлер“, съветник по изкуствата на “Доуш груп”, Туана Пулак и Ясемин Йозюе от Ара Гюлер музей, Никола Михов и Филип Лхамсурен.

 

Фестивалът се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ с подкрепата на Община Пловдив, Национален фонд „Култура“, фондация „Зингер-Захариев“ и със съдействието на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Музей „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ Истанбул, Институт „Лист“ –Унгарски културен институт София и галерия „Тобе“ Будапеща, Фактор БГ, Фотосинтезис, „Рамада Уиндам“ Пловдив Тримонциум, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.

 

Програма

 

„Международни фотографски срещи”
"Социален топос" 
Пловдив, 13 - 31 октомври 2023

 

Откриване на фестивала:

 

13 октомври 2023 г. петък 18.00 ч

 

Градска художествена галерия, „ Капана",

 

ул. „Райко Даскалов“ № 29

 

Откриване на изложбите и срещи с авторите:

 

13 октомври 2023 г. петък

 

18.00 ч – 20.30 ч.

 

Градска художествена галерия, „ Капана"

 

Ара Гюлер, Турция

 

Якоб Ауе Собол, Дания

 

14 октомври 2023, събота
10.30 – 12.00

 

ГХГ „Временни изложби“

 

ул. „Княз Александър I“ №15

 

Райнер Ридлер, Австрия, 1-ви етаж

 

Марко Ригамонти,Италия. 2-ри етаж

12.30 ч – 15.00 ч.

 

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

 

Мате Барта, Дълбока зала

 

Владимир Василев, Сводеста зала

 

17.00 – 18.00 ч.

 

Къща Хиндлиян, ул. „Артин Гидиков“ 4, Старинен Пловдив

 

Никола Михов

 

18.00 – 19.00

 

Балабанова къща

 

Музикална композиция на Марк Барта

 

11.30 – 18.00

 

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

 

Платформа ПУК!

 

Тихомир Стоянов

 

Росен Кузманов

 

Никола Михов

 

Изложба на фотографски книги

 

15 октомври 2023, неделя

 

10.30 – 12.00

 

ГХГ, експозиция „Мексиканска графика“
ул. „Артин Гидиков“ № 11, Старинен Пловдив
Румен Койнов, Бразилия

 

10.30 – 12.00 ч.
Презентация от музей „Ара Гюлер“ Истанбул

 

ГХГ, галерия „ Капана", ул. „Райко Даскалов“ № 29

 

31 октомври 2023, вторник

 

17.30 – 19.00

 

ГХГ, галерия „ Капана", ул. „Райко Даскалов“ № 29

 

Финисаж на фестивала

 

Представяне на фотокнигата на доц. Никола Лаутлиев „Амаркорд“

 

с участие на китарен ансамбъл „Академика“ –

 

художествен ръководител проф. д-р Стела Митева - Динкова

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…