Между 10 май и 2 юни в Пловдив ще се проведе 16-ото издание на Оne Dance Festival - международен фестивал за танц и пърформанс. С ново име, нова визуална идентичност, слоган „Dance with Everybody”, Фокус Франция, 5 копродукции, 12 спектакли и паралелна програма от работилници – One Dance Festival ще се разгърне в рамките на четири танцови уикенда и ще представи творбите на знакови и изгряващи европейски хореографи. За първи път в своята история One Dance Festival организира и Танцова академия със стипендии за 12 студенти, начинаещи или активни танцови артисти, работещи в България. Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от epaygo.bg

 

 

Преглед на програмата:

 

Фестивалът започва с тематичен уикенд „Фокус Франция”, реализиран с подкрепата на Френския Институт в Париж, част от който ще видим 4 спектакли. По време на откриващия уикенд ще се проведат и 5 безплатни танцови ателиета с хореографите Йоаким Моде, Бенджамин Кан, Лота Гартън, Довидас Стримайтис и представители на компания MazelFreten, част от Фокус Франция.

 

През втория фестивален уикенд (17 – 19 май) бъдат представени спектаклите „Алюри и квартет жени” на Mucha Muchacha (Испания), „НА СЦЕНА – Концертът” на Тииа Касуринен (Финландия) и „All of Мy Love” на Йоанна Параскевопулу (Гърция).

 

Третият фестивален уикенд започва на 24 май с премиерата на новия спектакъл на Яница Атанасова - „Шило”. На 25 май ще бъде представен спектакъла „11 3 8 7” на колектив Trevoga, а на сцената на ДК “Борис Христов” ще видим един от големите акценти в тазгодишната програма на фестивала - „Лапис Лазули” – новият спектакъл на гръцкия хореограф Еврипидис Ласкаридис. „Лапис Лазули” ще бъде представен и на 26 май, отново в ДК „Борис Христов”. По време на закриващия уикенд на фестивала (31 май – 1 юни) в Пловдив ще бъдат представени спектаклите „Ацумори” на португалската хореографка Катарина Миранда и „Вълшебни приказки” на чешкия танцов колектив POCKETART.

 

АКЦЕНТИ:

 

Mazelfreten – Rave Lucid (Фокус Франция) – откриване – 10.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30ч.

 

 

Rave Lucid - Mazelfreten

 

„Rave Lucid” носи наелектризиращата енергия на парижки нощен клуб. Нещо повече - хаус музиката, дискотечното осветление и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен триумф на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия буквално залива сцени и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, основатели на френската компания Mazelfreten. След спектакъла, във фоайето на Дк “Борис Христов”, ще се проведе и открит урок по електро денс, с участието на публиката.

 

Hairy / Рошаво – Довидас Стримайтис (Фокус Франция) – 12.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30ч.

 

В спектакъла си „Hairy" Довидас Стримайтис разглежда опозицията между статиката на косата и динамиката на тялото, между нейната неконтролируема природа и танца като изкуството на физическия (само)контрол. Битка между реда и хаоса - това е спектакъл, в който безволевата, но свободна коса разстила символните си значения като безгрижие, ентусиазъм, творчески порив, субкултурна естетика.

 

Mucha Muchacha – Алюри и квартет жени (Испания) – 17.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30ч.

 

Mucha Muchacha - For Four Riders

 

В спектакъла „Алюри и квартет жени” телата са едновременно коне и ездачи, инструменти и занаятчии. Това е галоп към откривателството на възможния нов фолклор, своеобразен артистичен опит да разберем какви сме и накъде отиваме чрез изкуството на танца. Mucha Muchacha провеждат своя експеримент на сцената с изящна физикалност и пределна емоционалност. Светлинни и визуални ефекти, неочаквани радио хроники, регетон, фламенко и електронна музика стават хранителна среда за танца на бъдещето.

 

Яница Атанасова – Шило (България) – премиера – 24.05.2024 – Драматичен театър, Пловдив, 19:30

 

Носителка на наградата на публиката ИКАР за спектакъла си „Пастет”, в новия си спектакъл „Шило” Яница Атанасова разсъждава върху идеята за „комфорт“ и връзката му със социалните и културни норми. Шилото се превръща в символ на желанието за физическо и емоционално освобождаване, напомняне за начините, по които тялото може да се бунтува срещу ограниченията и да търси собствено усещане за комфорт и удовлетворение. Спектакълът е третата копродукция на One Dance Festival и РЦСИ Топлоцетрала.

 

Еврипидис Ласкаридис – Лапис Лазули (Гърция) – 25.05. и 26.05.2024 - ДК Борис Христов

 

 

Euripides Laskaridis, Lapis Lazuli © Pinelopi Gerasimou

 

Гръцкият хореограф и режисьор Еврипидис Ласкаридис, едно от водещите имена на световната сцена на изпълнителските изкуства, идва за първи път в България на 25 и 26 май. Известен с изследванията на абсурдността и трансформациите в творчеството си, Ласкаридис ще представи най-новата си сценична творба „Лапис Лазули" седмици след световната премиера в Атина. В „Лапис Лазули" Еврипидис Ласкаридис изследва редица противоположности като материалното и духовното, съня и кошмара, съзнателното и подсъзнателното, като изгражда на сцената гъста мрежа от антитези. Спектакълът е продукция на Onassis Stegi, копродуциран от Big Pulse Alliance и One Dance Festival.

 

Катарина Миранда – Ацумори (Португалия)  – 31.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30ч

 

 

„Ацумори" - новата сценична продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде представена на 31 май в Дом на културата „Борис Христов" - Пловдив, по време на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската публика със спектакъла си „Кабракимера", част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на съвременната танцова сцена в Европа, а новият й спектакълът „Ацумори" е продукция на център „Жорж Помпиду" в Париж, фестивала в Порто и One Dance Festival.

 

Допълнителна информация за пълната програма на фестивала ще намерите на onedance-festival.com. Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.

 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програма “Фестивали и големи събития” на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

One Dance Festival е част от Big Pulse Dance Alliance, подкрепен от програма Творческа Европа на ЕС. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура”.

 

Фокус Франция се реализира с подкрепата на Френски институт в Париж.

 

Събитието се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Фондация Лъчезар Цоцорков, DoubleTree By Hilton Hotel, Европейски пътища, Френски институт в София, А1, AC/E Acción Cultural Española, Посолство на Португалия в София и Културен институт Камойш, Посолство на Финландия в София.

 

Партньори: Летище София, ГАЙО, К.Е.В.А, MOVE.BG, Доминос, ХОД, ТАМ, MOVE.BG, CUPFFEE, Минерална вода ДЕВИН и др.

 

Медийни партньори: КАПИТАЛ, Дневник, ClubZ, ВИЖ, КАТРА ФМ, По

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…