За първи път в Пловдив фестивалът за улични изкуства 6Fest прави отделна градска програма от 9 до 12 май 2024 г. със събития на партньори и на техни локации. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града.

 

На 9 май е третото издание на събитийния формат „Нощ на историите“ с участието на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей, катедра „История и археология“ на Пловдивския университет и Общински институт „Старинен Пловдив“. Събитието започва в 19:00 ч. в клуб „Fargo“ с вход свободен.

 

Популярната културно-историческа обиколка Free Plovdiv Tour ще се проведе на 10 май (петък) от 11:00 до 13:00 ч., а сборният пункт е пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“.

 

В Епископската базилика от 13:45 до 15:00 ч. на 10 май ще се състои финалът на конкурса „Мост над времената“, организиран от сдружение „Magna Silva“. Освен награждаване на победителите в събитието ще участва и музикалната група „Фрея“, ще видим и премиерата на новата настолна игра „Битката за Филипопол“.

 

Последното за 10 май събитие от градската програма е арт ателието „МИР в нас, МИР около нас“ на Невена Петкова. От 17:30 до 19:00 ч. в галерия „Резонанс“  на ул. „Петър Парчевич“ 14 всеки участник ще може да се запознае с практиката на ликхит – изписване и рисуване с думата „мир“ на санскрит и глаголица.

 

11 май (събота) започва с „Арт битак“ в Галерията на ателиетата на ул. „Петко Каравелов“ 36 – базар за визуално изкуство с произведения, предлагани лично от техните автори. Събитието ще продължи от 10:00 до 18:00 ч. Битакът ще се състои в двора на Галерията на ателиетата, а вътре в самата галерия ще може да разгледате изложбата „Априлска Птичка – Врабец!“ на Соня Петрова.

 

В два последователни дни, на 11 и 12 май от 10:00 до 18:00 ч., ще се проведе градската игра със загадки „Авторите на града“, организирана от „Вътрешен глас“. Играта може да се стартира по всяко време, необходимо е само да съберете свой отбор, да посетите сборния пункт  на площад „Централен“ във фестивалната зона на 6Fest и да си вземете книжка, която ще ви насочи в решаването на загадки и преоткриването на историята на местата около нас.

 

На 11 май от 11:00 до 12:00 ч. Театрална къща „Шарж“ организира работилница по импровизационен театър „ИМПРОвизирай се“. Уъркшопът ще се проведе на бул. „Шести Септември“ 128 в сградата на НЧ „Христо Г. Данов“. Необходимо е предварително записване чрез формуляр, достъпен във Facebook страницата на 6Fest.

 

По главната улица „Княз Александър І“ от 11:00 до 16:00 ч. на 11 май ще можем да разгледаме фотоизложбата „Най-сладка целувка“. Изложбата ще покаже резултатите от едноименния национален конкурс, който се провежда от  2006 г. и вече има 18 издания с общо над 500 снимки.

 

Между 12:30 и 14:00 ч. на 11 май Невена Петкова кани на йога практика „Мир в нас, Мир около нас“. Събитието ще се проведе в конферентната зала на офис „Тианде“ на бул. „Мария Луиза“ 42.

 

Театрална работилница за деца от 8 до 14 години „Историята на едни мустаци“ ни очаква на 11 май от 15:00 до 17:00 ч. в Пловдивски културен институт на ул. „Иван Перпелиев“ 5. Работилницата се провежда от актрисата Деница Илиева.

 

В галерия „Лабиринт“ (ул. „Ангел Букурещлиев“ 1) ще се състои откриването на изложбата „Кимоната на златната рибка – свободата на полета“ на художничката Гергана Рахнева. Събитието започва в 18:00 ч. на 11 май.

 

Специалната обиколка „Plovdiv Graffiti Tour“ ще се проведе на 12 май (неделя) от 10:00 до 12:00 ч. Сборният пункт е пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“. В тази обиколка гостите на 6Fest ще се запознаят с уличното изкуство, което може да се види по стените и сградите на Пловдив.

 

За първи път 6Fest ще си партнира и с Капана фест, чийто 10-годишен рожден ден ще бъде отбелязан със специално фестивално издание от 9 до 12 май на площад „Централен“.

 

Освен паралелната градска програма Фестивалът за улични изкуства 6Fest кани пловдивчани и гостите на града на основната си улична програма на 10, 11 и 12 май на площад „Централен“ с вход свободен. Посетителите ще видят съвременен цирк, музика, танци и огнено изкуство заедно с „Летящите номади“, „Агни Сатя“, Firebirds (Унгария), танцова школа “Dance Home”, Slamproject (Чили) и Eder Choquevilca (Перу).

 

Актуална информация за предстоящия 6Fest се публикува в специалните Facebook събития: за „Нощ на историите за Пловдив“ на 9 май

 

https://www.facebook.com/events/335095079093434/,

 

за 10, 11 май и 12 май

 

https://www.facebook.com/events/285061127657754/ 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…