One Dance Workshops е безплатна програма от 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла. Модулът ще се проведе в откриващия дълъг уикенд на фестивала на 10, 11 и 12 май 2024 в Дом на културата “Борис Христов” – Пловдив. 

 

Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС ФРАНЦИЯ – Йоаким Моде, Бенджамин Кан, Довидас Стримайтис, Лота Гартън и Брандон Масел от танцова компания MazelFreten. Поканени да се включат са всички артисти, работещи в областта на съвременния танц и базирани в България. Максималният брой участници е 20.

 

За участниците, които не живеят в Пловдив, за първи път One Dance и Teatroskop ще отпуснат до 12 стипендии за мобилност, с които те да покрият (частично или напълно) своите разноски за транспорт и настаняване в Пловдив. Единичната стипендия е на стойност 100 лв. (бруто), а допуснати за кандидатстване ще са всички неживущи в град Пловдив. Освен това, One Dance ще предостави на участниците и по 4 билета за всички спектакли от ФОКУС ФРАНЦИЯ.

 

5-те разностилни ателиета ще въвлекат участниците в многообразието на френския съвременен танц, акцентирайки върху различни техники, методи и теми. Сред тях са връзката между гласа и тялото като основа за изграждането на представления, използването на тишината и статиката, вербалните изразни средства, както и феноменът електроденс. Работен език на уъркшопите е английски.

 

Програмата One Dance Workshops се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Teatroskop – Югоизточна Европейска Мрежа за сценични изкуства, инициирана от Министерството на културата на Франция, Френския институт и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Франция.  “Фокус Франция” сe реализира с подкрепата на Френски институт – Париж.

 

Танцови ателиета – програма

 

One Dance Workshops 2024

 

10 май / петък

 

— Танцово ателие с Брандон Масел – “Електроденс”

 

13:00 – 14:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

 

Един от двамата основатели на френската танцова компания Mazelfreten, Брандон Масел е посланик на електроденс по целия свят. Той е обявен за Световен №1 (2019), а през 2012-а става световен шампион в жанра електроденс, който възниква на дансинга в парижките нощни клубове и завладява света със своя енергичен фрийстайл, бързи движения на ръцете и интензивни по заряд батъли под ритъма на електронната музика.

 

— Танцово ателие с Йоаким Моде – “Между тялото и танца”

 

16:30 – 18:00 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

 

Йоаким Моде завършва Висшата национална консерватория по музика и танци в Париж (CNSMDP) през 2012-а. Работи с с артисти като Артур Перол, Акрам Кан, Noord Nederlandse Dans (Холандия) и Националната танцова компания на Уелс. Той обръща специално внимание на взаимодействието между гласа и по-тялото в своите спектакли, по-точно на превръщането на речта и говора в отделен, дори основен елемент в изграждането на хореографиите.

 

— Допълнителна програма:

 

Посещение на спектакъла “Rave Lucid”, танцова компания Mazelfreten

 

 

19:30, ДК “Борис Христов”, Голяма зала 

 

Отворен уъркшоп – Брандон Масел – “Електроденс за всички”

 

 

21:00 – 21:30, ДК “Борис Христов”, фоайе

 

11 май / събота

 

— Танцово ателие с Лота Гартън – Участие в хореографските процеси

 

11:00 – 12:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

 

Ателието представя метод за ангажиране на млади публики в танца и хореографията. В процеса на взаимодействие чрез асоциативно движение и импровизация участниците създават кратки движения-фрази и работят с тях, използвайки различни параметри на танца. Ще видим и как професионалните танцьори/хореографи могат да приложат този материал като основа за спектакли. Уъркшопът с Лота Гартън е физически, но ще има и дискусия за методите за включване на младежка и детска аудитория. Гартън е основател на Lotta Gahrton Prod. (LGP), шведска компания за съвременен танц, работеща за публики от различни поколения. LGP често твори в сътрудничество с музикални институции, художествени галерии, училища и, разбира се, танцови сцени, като изследва ролята на публиката и работи непрекъснато с различни нива на нейното участие.

 

— Танцово ателие с Довидас Стримайтис

 

17:00 – 18:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

 

Довидас Стримайтис е родом от Литва, а живее и работи между Франция и Белгия. Владее различни жанрове и стилове, сред които линейни танци, шоуденс и съвременен танц. В периода 2019 – 2022 танцува в Националния балет на Марсилия, ръководен от La Horde. Миниатюри или пълнометражни спектакли, работата на Стримайтис се отличава със строги структури, минималистична лексика, която е физически предизвикателна, и детайлна музикалност.

 

— Допълнителна програма: 

 

Посещение на спектакъла “Добре Дошли”, Йоаким Моде

 

 

19:00, Драматичен театър – Пловдив 

 

Посещение на спектакъла “Слава на звука, спасил вещина като мен”, Бенджамин Кан

 

 

20:30, ДК “Борис Христов”, Голяма зала

 

12 май / неделя

 

— Танцово ателие с Бенджамин Кан – “CRI(S)”

 

11:00 – 12:30 / Dance Station, ДК “Борис Христов”, ет. 5

 

За Бенджамин Кан, работил с артисти като Филип Сер, Бен Рипе и Алесандро Скиарони, танцът и хореографията са мощни политически инструменти. Танцовото му ателие акцентира върху крещенето и мълчанието в колективна среда, една платформа за съставяне на хор от викове и вопли, но и на индивидуални портрети. Това експериментално пространство прави връзка с представлението на Бенджамин Кан „Слава на звука, спасил вещица като мен“.

 

— Допълнителна програма: 

 

Посещение на спектакъла “Рошаво”, Довидас Стримайтис

 

19:30, ДК “Борис Христов”, Голяма зала

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…