Три спектакъла с женски хореографи и изпълнители включва вторият уикенд на One Dance Festival в Пловдив. След откриващата седмица, посветена на Франция, сега международният фестивал за съвременен танц и пърформанс представя три спектакъла от Испания, Финландия и Гърция. Съчетавайки танца с различни музикални и визуални естетики, форми и влияния, спектаклите поставят различни, но актуални теми - развитието на фолклора, отношението към спомените, воугинг и поп културата.

 

Mucha Muchacha – Алюри и квартет жени (Испания) – 17.05.2024 - ДК Борис Христов, 19:30ч.

 

 

На 17 май от 19:30 ч. в Дом на културата “Борис Христов” ще видим спектакъла “Алюри и квартет жени” на испанската танцова компания Mucha Muchacha. Испания е изпъстрена с културни традиции, които квартетът осмисля в бъдеще продължително време, за да търси новия фолклор. Спектакълът се вдъхновява от испанските народни танци, като баският празничен танц ауреску, андалусийското фанданго и съпроводеният с кастанети музикален и танцов стил хота (йота). Светлинни и визуални ефекти, радио хроники, регетон, фламенко и електронна музика стават инструментите за търсенето на танца на бъдещето.

 

 

В спектакъла се изпълнява музика на живо от електро фламентко дуото Los Volublе. Педро и Бенито Хименес са пионери в областта на ремикса, киното на живо и дигиталния фолклор. Зад Mucha Muchacha стоят Ана Ботия, Марта Мармол, Белен Марти Луч и Марина де Ремедиос. Като млада компания, възникнала в тясна връзка с испанските танци, те работят със съвременните изкуства и теми.

 

Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от epaygo.bg

 

Тииа Касуринен - ONSTAGE - The Concert (Финландия) - 18 май, 20:30 - ДК Борис Христов

 

 

На 18 май от 20:30 ч. хореографът от Финландия Тииа Касуринен ще превърне Дом на културата “Борис Христов” в концертна сцена. Спектакълът “НА СЦЕНА - Концертът” се вдъхновява от алтер елого, от сценичните превъплъщения и образи на поп звезди, като Мадона, Лейди Гага, FKA Twigs, Sevdaliza и други.

 

 

Касуринен ще представи свои авторски песни с воуг естетика, черпейки вдъхновение от изпълненията на знакови певици с неповторима харизма и богат арсенал от изразни средства. Отново със силно феминистко влияние, в този спектакъл важно роля играят гримът и дрехите, погледите и жестовете, и всички възможни прийоми за въздействие. 

 

Тииа Касуринен завършва Стокхолмския университет по изкуствата през 2017-а. Тя се интересува от теми като идентичност, пол, въздействието на погледа и поп културата и ги изследва в творбите си чрез движение, театрален грим и визуална трансформация.

 

Йоанна Параскевопулу - “All of My Love” (Гърция) – 19 май, 20:30 ч. в ДК “Борис Христов”.

 

 

Гръцката изгряваща звезда Йоанна Параскевопулу се завръща в Пловдив с новия си спектакъл “All of My Love” на 19 май от 20:30 ч. в Дом на културата “Борис Христов”. Завръщане към спомените, загубените моменти и едно последно сбогуване, спектакълът комбинира танц с видео - архивни кадри, снимки, клипове, както и обикновени предмети. Той е надникване в килера на емоциите, в склада на вещите и на събитията, станали история. Болезнена и неизбежна. Това е завръщане към спомените. Лични и общовалидни. All of My Love e копродукция на One Dance Festival и Onassis Stegi.

 

 

Йоанна Параскевопулу завършва Националното танцово училище на Гърция, а понастоящем следва във Факултета по аудио и визуални изкуства на Йонийския университет. Сътрудничила е с множество артисти, сред които Ирис Караян, Христос Пападопулос, Димитрис Папайоану и други.

 

Допълнителна информация за пълната програма на фестивала ще намерите на onedance-festival.com. Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…