През 2024 г. Празници на Стария град под мотото „Вдъхновението“ ще претворят с изкуство емблематичните пространства на Старинен Пловдив от 16 септември до 14 октомври. 

 

Екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ е подготвил вдъхновяващи събития, подходящи за всяка възраст, и кани пловдивчани и гости на града да ги съпреживеят сред магията на културно-историческото наследство.

 

 

Откриващото събитие на тазгодишните празници е галаспектакълът „50 години ЕМОЦИЯ“ на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ на 16 септември 2024 г. от 19.00 часа на Античния театър. Ансамбълът отбелязва 50 години от създаването си и представя легендарни сценични произведения, които ще ни потопят в магията на българския фолклор. Входът е с безплатни покани, които могат да бъдат взети от сградата на Ансамбъла на ул. „Даме Груев“ 1А.

 

Мотото „Вдъхновение“ е и водещата тема на документалната фотоизложба на Римския стадион, която ще разкаже за Празниците на Стария град през годините. Уникалните художествени фотографии, предоставени от доц. Никола Лаутлиев и партньорите от Народна библиотека „Иван Вазов“ и Дирекция „Регионален държавен архив“ – Пловдив оформят интригуващ визуален разказ за това как през годините Старинен Пловдив става пресечна точка на всички изкуства, но и място за забави, улични шествия, приложни занаяти и много други. 

 

 

През 2024 г. театралният и литературен фокус в програмата е много силен – предвидени са театрални представления за деца и възрастни; представяне на новото, преработено издание на книгата „Кудоглу. Благодетелят“ с автори Стефан Шивачев и Мая Лесинска; хумористично литературно соаре; поетична вечер, както и среща с популярния писател Иво Сиромахов на Римски стадион. Проф. Владимир Пръхчаров ще бъде водещ на уъркшоп в Балабановата къща за хора с интерес към театъра с тема „Режисьорски анализ на текста. Хамлет“. 

 

Филмовата програма е впечатляваща – в Къщата на Верен Стамболян ще бъде представено късометражно кино със силен социален фокус, както и пълнометражният документален филм „С глава в стената“ за Андрей Баташов в Къщата на д-р Стоян Чомаков.

 

Музикални и танцови спектакли на Античния театър, на Римски стадион, в къща „Клианти“ и Късноантична сграда „Ирини“ представят музикалното и танцовото изкуство.

 

 

Изданието на Празниците през тази година е част и отбелязването на 105 години от рождението на Николай Хайтов с изложба резбовани приказки по „Диви разкази“ в Къщата на Верен Стамболян.

 

Многообразните прояви се допълват от вече превърналата се в традиция изложба изнесени фондове с куратор Антоанета Пердикацева – уредник на Къща „Недкович“, която през тази година представя уникални осветителни тела от фондовете на ОИ „Старинен Пловдив“ с изложбата „Светлините на града“.

 

Екипът на Института кани любителите на историята и културно-историческото наследство да се включат и в градския пешеходен тур „Неразказани истории“ с Вангел Илиев – главен екскурзовод в Института. Вангел увлекателно ще разкаже малко познати факти за античното и възрожденско наследство на Пловдив и ще ни потопи в пластовете история на града.

 

Всички 25 събития са с вход свободен. Някои от тях са с предварително записване. Детайлите са във фейсбук събитието тук: Последвайте социалните профили на ОИ „Старинен Пловдив“ за актуална информация.

 

Линк към фейсбук:

 

Инстаграм:

 

Онлайн билети 24/7 за обектите на Старинен Пловдив бихте могли да закупите тук: https://oldplovdiv.urboapp.com/

 

Празници на Стария град 2024. Вдъхновението

 

16 септември – 14 октомври

 

Програма: 

 

Събитието се организира от Общински институт „Старинен Пловдив“ с подкрепата на Община Пловдив и Холдинг КЦМ 2000 в партньорство с Народна библиотека „Иван Вазов“, Дирекция „Регионален държавен архив“ – Пловдив, Дружество на писателите – Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…