Броени дни ни делят от началото на Международни фотографски срещи 2024 „Цвят – Реалност – Въображение“. Артистичен директор и куратор е доц. д-р Никола Лаутлиев. Фестивалът в Пловдив е ежегодно международно събитие, което има амбицията да показва актуални тенденции в съвременното фотографско изкуство, с акцент към фотографската култура и нейните изразни средства.

 

Темата за 2024 година, „Colour, Reality, Imagination“, предлага действена концепция, насочена към взаимодействието между реалността и въображението в създаването на визуални образи. Как фотографията продължава да еволюира и трансформира езика на съвременното изкуство в контекста на бързите социални и технологични промени. Събитието отваря пространство за важни дискусии, свързани с промяната в нашето мислене за фотографията и нейното място в дигиталната среда на ежедневната комуникация. Как съвременната култура на образа реагира на предизвикателствата на постмодерната фотография? Това е сред ключовите въпроси, които фестивалът поставя, с акцент върху образователния аспект и анализ на текущите тенденции в съвременното визуално изкуство.

 

 

Официалното откриване е на 11 октомври, петък от 18:00 ч. в Градска художествена галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ № 29.

 

Една от ключовите фигури на тазгодишните пловдивски фотографски срещи е Кортни Рой, канадска фотографка, утвърдила се със своите кинематографични и саркастични творби, известни с коментара си за човешката идентичност и социалните роли. Учи в университета за изкуства и дизайн „Емили Кар“ във Ванкувър, а по-късно във френското „Национално училище за изящни изкуства“ в Париж. Изложбата й, озаглавена „Туристът“, ще бъде представена в първия етаж на Градската художествена галерия „Капана“. Тази серия е поредица от изображения, в които Рой изследва клишетата, свързани с туристическите фотографии, използвайки хумор и гротеска, за да представи идеализираните версии на ваканционните спомени. Нейната героиня е гротескната „дама-тигър“ – персонаж, който се лута из света на блясъка и консуматорското удоволствие, търсейки „идеалното аз“. Сред обичайните туристически дестинации са Маями и Канкун. Нейната фотография е комбинация от фина сатира и визуална критика, която открито подлага на съмнение културните наративи за туристическите преживявания.

 

 

Фернандо Монтиел Клинт е мексикански фотограф с международно признание, който ще представи своята изложба в Балабановата къща. Неговите творби ще разкрият сюрреалистичния му свят, в който се преплитат природата, науката и космогоничните митове. Клинт, чиято фотография често се движи в граничните зони между реалното и въображаемото, е вдъхновен от разсъжденията върху постчовешката – философска концепция, която изследва бъдещето на човечеството в условията на бързо развиващи се технологии и промени в нашата екологична среда. В центъра на неговите фотографии стои отчуждението на човека от природата. Това е тема, която Клинт разглежда не само като естетически проблем, но и като етична дилема. В своите творби той поставя въпроса: Какво е мястото на човека в свят, където природата все повече се възприема като ресурс, а не като нещо сакрално? Този въпрос е отразен в серията „Златната амфибия“. Сюжетите на Монтиел Клинт са наситени с митологични препратки. Неговите фотографии често създават усещане за едно непознато, магично пространство, в което човешкото и природното съществуват в постоянна хармония и конфронтация.

 

 

Ник Ханес е белгиец,  съвременен документален фотограф, известен със своята социална критика и разсъжденията си върху глобализацията и урбанизацията. Роден през 1974 г. в Антверпен, Ханес започва кариерата си като фотожурналист, но бързо открива, че документалната фотография предоставя по-дълбоки възможности за изследване на важни обществени теми. Проектът му „Нова столица“, който ще бъде представен на втория етаж на Градската художествена галерия „Временни изложби“, е критично размишление върху урбанизацията и неолибералното градско развитие. В този проект Ханес изследва какви са последиците от изграждането на нови столици в държави като Египет, Казахстан и Индонезия. Представени като лишени от историческа и културна идентичност, тези места създават модел на така наречения „генеричен град“, продукт на капитализмa. Ханес е виртуоз в улавянето на ежедневните, привидно банални моменти, които разказват истории за адаптация, отчуждение и социално напрежение.

 

Българският фотограф Валерий Пощаров, чиято кариера се развива между Париж и България, ще представи поредицата  си „Баща и син“ едновременно дълбоко лична и универсална. Пощаров е известен с изследването на интимните връзки  в семейството. Чрез своите фотографии той разкрива нюанси и емоции, които често остават скрити. „Баща и син“ е проект, който започва като портрет на собствените му баща и дядо, държащи се за ръце. Символичен жест, който постепенно се разширява в глобален фотографски проект, включващ мъже от различни култури и държави. Възникват въпроси за наследството, културните традиции и начините, по които семейните връзки се проявяват във времето.

 

 

Джулия Фулъртън-Батън е британски фотограф, чието творчество се отличава със своята кинематографична визуализация и задълбочено разказване на истории. Във фотографските си проекти тя използва сложни светлинни схеми, внимателно подбрани локации и сценични постановки. Фулъртън-Батън е известна с това, че чрез работата си пресъздава образи, изпълнени с напрежение и мистицизъм, на границата на реалността. Използва модели от ежедневието, които поставя в необичайни ситуации, създавайки визуални парадокси и сцени, които приканват зрителя да се вгледа по-дълбоко в детайлите.

 

Последният от шестимата участващи фотографи, Александрос Аврамидис ще представи своя проект „Актуално състояние“, който представлява дългосрочно проучване на съвременна Гърция и нейната социална и културна трансформация през последните години. Аврамидис е известен фоторепортер, носител на наградата „Пулицър“ за своето отразяване на бежанската криза, а фотографиите му документират не само историческите събития, но и малките, но значими промени в ежедневието на хората. Проектът „Актуално състояние“ се фокусира върху тези промени – от политическото и социално напрежение до икономическите предизвикателства, пред които е изправена Гърция.

 

Фестивалът е подкрепен от Община Пловдив, Министерство на културата, Френски културен институт, Унгарски културен институт, Градска художествена галерия и Общински институт „Старинен Пловдив“

 

Програма „Международни фотографски срещи Пловдив, 2024“:

 

ПРОГРАМА

НА МЕЖДУНАРОДНИ ФОТОГРАФСКИ СРЕЩИ

ПЛОВДИВ, 2024

11 ОКТОМВРИ, ПЕТЪК

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

18:00 | Градска художествена галерия „Капана“ | ул. „Райко Даскалов“ № 29

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБИТЕ И СРЕЩИ С АВТОРИТЕ:

18:00 – 19:30 ч.

Градска художествена галерия „Капана“

КОРТНИ РОЙ, 1-ви етаж

ДЖУЛИЯ ФУЛЪРТЪН–БАТЪН, 2-ри етаж

12 ОКТОМВРИ, СЪБОТА

11:00 – 13:00

ГХГ „Временни изложби“ | ул. „Княз Александър I“ №15

ВАЛЕРИЙ ПОЩАРОВ, 1-ви етаж

НИК ХАНЕС, 2-ри етаж

13:30 – 15:00

Балабанова къща | ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

ФЕРНАНДО МОНТИЕЛ КЛИНТ, Дълбока зала

АЛЕКСАНДРОС АВРАМИДИС, Сводеста зала

17:00 – 18:30

Балабанова къща | ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

СРЕЩА–РАЗГОВОР С ДЖУЛИЯ ФУЛЪРТЪН–БАТЪН, КОРТНИ РОЙ, ВАЛЕРИЙ ПОЩАРОВ, НИК ХАНЕС, ФЕРНАНДО МОНТИЕЛ КЛИНТ И АЛЕКСАНДРОС АВРАМИДИС | МОДЕРАТОР: РАФАЕЛО КАЗАКОВ

11:00 – 17:00

Балабанова къща | ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

ПУК! – ПОП-ЪП КНИЖАРНИЦА ЗА ФОТОКНИГИ

14:00 – 20:00

Кафе-бар „Котка и Мишка“ | ул. „Христо Дюкмеджиев“14, кв. Капана

БАЗАР ЗА АВТОРСКА ФОТОГРАФИЯ | 7 FILMS LAB

20:30

Bee Bob Café | ул. „Гладстон“ 1

АФТЪРПАРТИ: PINK TSONK & SUNSHINE

13 ОКТОМВРИ, НЕДЕЛЯ

11:00 – 12:00

Балабанова къща | ул. „Константин Стоилов“ 57, Старинен Пловдив

ФОТОКНИГИТЕ ФОРМИРАТ НАШЕТО МИСЛЕНЕ

ЛЕКЦИЯ | ЮДИТ ГЕЛЕР

Университет за Артдизайн Moholy-Nagy в Будапеща.

12:30 – 14:00

ПОРТФОЛИО ПРЕГЛЕД | ЮДИТ ГЕЛЕР

11:00 – 13:30

TESТ PRESS BOOKS | ХЕНК ГРУНЕНДAЙК

8 – 10 ОКТОМВРИ

УЪРКШОП „ЗЕЛЕНИЯТ ГРАД“ | С ФЕРНАНДО МОНТИЕЛ КЛИНТ

Къща Нишанян, ул. Омуртаг № 1, Старинен Пловдив

18 ОКТОМВРИ, ПЕТЪК

Кафе/Галерия Cu29 | ул. „Христо Дюкмеджиев“ 24, кв. Капана

Откриване изложба участници в уъркшопа

31 ОКТОМВРИ, ЧЕТВЪРТЪК

17:30 | Градска художествена галерия „Капана“ | ул. „Райко Даскалов“ № 29

ФИНИСАЖ НА ФЕСТИВАЛА | КОНЦЕРТ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…