Между 8 и 21 май в Пловдив ще се състоят два концерта от фестивала „Австрийски музикални седмици“. Деветнадесетото издание на фестивала се организира от Посолството на Австрия в София и е под почетния патронаж на Вицепрезидента г-жа Маргарита Попова. Община Пловдив ще бъде домакин на концерта на квартет „Лиси“ и на Заключителния концерт на фестивала, в който ще вземе участие симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив и австрийските солисти Александър Нойбауер – кларинет и Рихард Галер – фагот.

AЛЕКСАНДЪР НОЙБАУЕР е роден през 1976 г. във Варна.  Започва занимания с кларинет на 10-годишна възраст при А. Фридрихкайт. Завършва Университета за музика и  сценични изкуства в класовете на П. Шмидл, Й. Хиндлер и Г. Пахингер. От 1999 г. е член на оркестъра „Виенски симфоници“.

Участва в концерти и турнета на Виенска филхармония, Берлинска филхармония,“ Бамбергски симфоници“, Виенска Камерна филхармония и др. Като солист участва в концерти на Виенско концертно дружество, Младежка филхармoния Виена, Филхармoнията в Гьор, „Аmbassade“ -Oркестър - Виена, „Jeunesse“ Oркестър - Виена, Tиролски камерен ансамбъл  InnStrumenti.

Като камерен изпълнител участва в концерти и концертни цикли съвместно с Хуго Волф - Квартет, Еос- Квартет, Родин -Квартет, Шимановски - Квартет, и др., както и с пианисти като: Кр. Хинтерхубер, Ц. Херман, Р. Гулда, Е./Й. Кутровац, М. Ширмер, с акордеонистът А. Серков, цигуларката П. Копачинская и др.  Александър Нойбауер е член на „Ансамбъл 20 век“, „Ансамбъл ЕИС“, Трио Пегасус и др.

От септември 2013 г. Александър Нойбауер е професор по кларинет в Консерваторията на Виена.

РИХАРД ГАЛЕР е роден в Грац. От 1980 г. следва в Консерваторията в Грац при Й. Бенеш. В периода 1984-88 г. е студент в класа на проф. М. Туркович в Моцартеума в Залцбург. Носител е на награди от национални и международни конкурси: „Jugend musiziert“и „Musica Juventutis“- Виена, “Карл Мария фон Вебер“ в Мюнхен, Конкурса в Манчестър и др. От септември 1987 г. Рихард Галер е соло-фаготист на оркестъра „Виенски симфоници“.

Участва във фестивали за камерна музика в Локенхаус, Мондзее, в Норвегия, Финландия, Сент Гален (Швейцария), фестивала Пабло Казалс в Прадес, Пацифик фестивал в Сапоро и др. От 2010 г е член на „Виенски камерен ансамбъл“ и Духов квинтет „Ансамбъл Виена -Берлин“.

Рихард Галер концертира като солист в Австрия, Германия, Швейцария, Англия, Норвегия, САЩ, Южна Америка и Япония, под диригентството на: Р. де Бургос, Ж. Претре, В. Савалиш, Вл. Федосеев, Л. Хагер и много други. Като солист и камерен изпълнител е осъществил многобройни радиозаписи и продукции. В 2006 г.излиза първият му диск с барокови сонати за фагот, а през 2008 – с Концерта за фагот и оркестър от В. А. Моцарт.

Рихард Галер води  Майсторски курсове в Международната лятна академия „Моцартеум“, Академията за духови инструменти Хамамацу (Япония), Академия Густав Малер в Боцен, „Crusell Week“  във Финландия и др. 

В периода 1994-97 г. е гост-професор, а от 1997 до 2004 г.- редовен професор в Университета „Моцартеум“ в Залцбург. От 2004 г. Рихард Галер е редовен професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. 

В програмата на концерта са включени две произведения на Иван Ерьод     ( Двоен концерт за кларинет, фагот и оркестър, оп. 72 и „Въображаеми вечери“ за голям оркестър, оп.38) и Симфония в до мажор D 944 „Голяма симфония до мажор“  от Франц Шуберт.

ИВАН ЕРЬОД  е роден през 1936 г. в Будапеща. През 1944 г. са депортирани и загиват в лагерите Бухенвалд и Аушвиц повечето членове на семейството му. 

 През 1951 г. е приет в Академията „Франц Лист“ в Будапеща – пиано при П. Кадоса, композиция при Ф. Сабо, народна музика при З. Кодай. Още преди да завърши следването си, Ерьод  решава да емигрира в Австрия. Тук продължава да учи в Музикалната академия - пиано при Р. Хаузер, композиция при К. Шиске и Х. Йелинек. През 1960 г. изнася клавирен рецитал в Брамс-Зала на Музикферайн. Дипломира се с отличие като пианист и композитор. Работи като корепетитор във Виенската държавна опера. През 1967г. получава преподавателско място във Висшето училище за музика в Грац, където от 1975г.  е редовен професор по композиция и музикална теория.

Иван Ерьод е удостоен с много награди – Австрийска държавна награда (1870), наградата на името на Теодор Кьорнер (1971), Наградата на Виена, на австрийското министерство за обучение и изкуство, на областта Щайермарк, Музикалната награда на Виена за 1986г. и др. 

От  1988г.  е гост-професор , а от  1989  редовен професор по  хармония и контрапункт  в 

Висшето училище за музика във Виена.

След падането на желязната завеса (1989) получава обратно унгарското си гражданство.

През 2001 г. Ерьод е удостоен с Голям сребърен медал за заслуги към Република Австрия и сребърен медал за заслуги към Виена. От 2006г. е Почетен член на Австрийския композиторски съюз.

През 2004-05 г. е гост-професор в Университета за музика „Франц Лист“ в Будапеща.  Избран е за редовен член на Унгарската академия за литература и изкуства. 

Двата концерта са с начален час 19.00ч. и ще се състоят в залата на Дома на културата „Борис Христов“. 

Концертът на квартет „Лиси“ (Раймунд Лиси – цигулка, Мария Грюн – виолончело, Роберт Бауерщатер – виола, Сребра Гелева - пиано) е с вход свободен. 

Билети за заключителния концерт на 21 май се продават на касата на Концертна зала, в билетната каса на пл. „Ст. Стамболов“ и мрежата на „Евентим“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…