Международният екип, който от месец репетира „Кармен” от Бизе в Пловдив вече се премести на Античния театър за премиерата на 26 юни в рамките на фестивала Opera Open 2015. Интересът на публиката е огромен. Зрители от съседните на Пловдив градове сами организират автобусен транспорт за групово посещение на Античния театър, а местата за гости в централните хотели са на привършване.

Испанската режисьорка Мария Елена Мексиа подготвя една страстна история от Андалусия, изпълнена великолепно от Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Валдис Янсонс, Марияна Панова, солисти и хор на Пловдивска опера.  Мария Елена Мексиа прилага своя рейки техника за мотивация на изпълнителите, която води до засилена органичност на сцената.

 Маестро Диан Чобанов изпипва всеки музикален детайл в денонощни репетиции с певците на сцената и с оркестрантите. През май диригентът получи награда „Пловдив” в раздел „Музика” за 2014 година за реализацията на друго произведение на Античния театър.

Античният театър се преобразява в Севиля от художника Салваторе Русо, който е работил с най-известните оперни имена в Италия.  За техническите служби бяха необходими над два дни да транспортират и монтират огромния декор. 

Балетната трупа разучава пламенни стъпки с хореографа Владимир Ангелов, който пристигна от САЩ, където работи над танците за постановки на Пласидо Доминго. Поставил е спектакъл и в светилището на балета – Мариинския театър в Санкт Петербург.

От средата на май в Пловдив е мецосопраното Виолета Радомриска, която живее и работи в Швейцария. За зрителите ще е любопитно как елегантната русокоса певица ще пресъздаде образа на съблазнителната циганка Кармен.

След като покори 4000 души в Колизеума в Порто като Дон Хосе през 2014,  пловдивският тенор Ивайло Михайлов отново ще бъде влюбен и ревнив сержант. Наскоро певецът получи бляскави отзиви за своето участие в операта „Черевички”, излъчена от телевизия RAI 5.

Латвийският баритон Валдис Янсонс е пял в над 30 оперни театри по цял свят.  Присъединява се към екипа на „Кармен” директно от Генуа, където също е пел партията на тореадора Ескамильо.

В екипа на „Кармен” се говори на няколко езика  и повреме на репетициите в помощ се включват и преводачи от италиански и английски. В ателиетата на Пловдивска опера също се работи без почивен ден. Костюмите на художника Цветанка Петкова-Стойнова се шият и в операта в Стара Загора.  

Поради засиления интерес към премиерата на „Кармен” бяха отблокирани допълнителни места на Античния театът. Очаква се постановката да бие рекорда по брой зрители на „Аида” миналото лято. В Пловдив ще пристигат и директори на редица културни институти, за да видят международния проект в афиша на Opera Open 2015.

Билети се продават на касата в Концертна зала, в Билетен център пред Общината  и онлайн в eventim.bg.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…