Броени дни преди началото на  Беглика фест (27-30 август) организаторите издават специалната си изненада към феновете:  към палитрата от етноси и жанрово многообразие в програмата екзотичен и пикантен цвят добавя акустичното трио  Light In Babylon, което ще изгрее на фестивалната сцена на 29 август!  Формацията с радост прие поканата да се присъедини към събитието, което се превръща във важна спирка от турнето им, преминаващо още през Дания, Белгия, Швейцария, Германия и др. Тъй като една хубава новина не може да без втора, ето я и нея: в продажба на касите на Ticketlogic и онлайн вече са уикенд билети на  цена 60 лв! Тридневни, четиридневни, семейни и индивидуални билети също все още могат да бъдат закупени на предварителна продажба и на място до изчерпване на капацитета – точно 2200 места. Всички ценови категории и начини на плащане могат да бъдат намерени на официалния сайт на Беглика Фест  тук: http://fest.beglika.org/bg/билети.

Още с първите акорди  Light in Babylon обещават да сгорещи хладната родопска съботна вечер и да пренесе публиката в мистични епохи, където сблъсъци на империи и цивилизации са вдъхновявали пътешественици и поети. A Беглишкият Вавилон обратно на библейския ще демонстрира нагледно как музиката, природата и изкуството сплотяват вече няколко генерации, посещаващи събитието за 7-ма поредна година. 

Проектът е създаден през 2010 г.  край светлините на Босфора от шармантната Михал Елиа Камал (вокали), Метехан Чифчи (свирещ на струнния ирански инструмент сантур) и Жулиен Демарк (китара), а локацията далеч не определя етническата принадлежност на членовете му. 

Light in Babylon е резултат от флирта на различни етноси и култури: певицата е израелтянка  от ирански произход , изпълнителят на сантур е от Турция, китаристът е французин.  Тримата не спират да колаборират с музиканти по цялото земно кълбо. Със заряда и смелостта на младостта си в комбинация с множеството музикални влияния, те интуитивно създават оригинален цветен бленд от вътрешните си гласове и вкусове, понасящи въображението на пътешествие из средния Изток. Явлението Light in Babylon е определено от престижното fRoots Magazine като „празник на космополитната традиция едновременно на турската и сефарадско-израелтянска общност и пример за спираща дъха музика, извираща от Източното Средиземноморие“.

През 2012 г. на бял свят се появява и първият официален дългосвирещ албум на Light in Babylon Life Sometimes Doesn’t Give You Space, койтo формацията ще представи и на сцената на Беглика Фест 2015 за радост на всички, влюбени в естетиката на Ориента, приказките от Хиляда и една нощ, Dead can Dance, Baba Zula, Azam Ali, Yasmin Levi и много други. 

Музикалното присъствие на БЕГЛИКА ФЕСТ 2015, чието мото тази година е „Играй, Бъди, Твори“, категорично е сочено като  най-силно и най-разнообразно от създаването фестивала до този момент с присъствието на сравняваната  със ZAZ френска певица от български произход  IRe, сръбските реге звезди и любимци на EXIT Fest KILO KILO Banda, чилийската певица с афинитет към българския фолклор Анай Валрад и ОМ. Болкън и брейк бийтовете на Balkan Express, пръскащи клубовете в Германия, актуалният електро суинг на Улф Линдеман -Dunkelbunt,  ембиънт, уърлд, техно, IDM/прогресив,  лайв  експеримента  на продуцента Павел Стойчев Surbahar, винтиджфънк, афро и сърфмузиката на Каба Хоро, създадена в Канада, но вдъхновена от Балканите, ще разтанцуват и свалят задръжките и най-неритмичните посетители на Беглика Фест 2015! 

В уникалното мултикултурно и многопластово музикално  пиршество, което ще продължи от 27 до 30 август, присъстват още много музикални имена, които могат да бъдат видени на официалния сайт на събитието. В почти необхватната програма могат да бъдат разгледани и множеството творчески работилници, пърформанси, игри, спортни активности, еко и граждански инициативи и много други.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…