Темата на форума в етнографския музей е „Овце и вълци”

За осми пореден път Регионален етнографски музей съвместно с Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и Дружество на пловдивските карикатуристи организира станалото традиционно за града ни международно карикатурно биенале „Майстори на карикатурата“. Тази година темата е „Овце и вълци“.

Още от дълбока древност някъде на границата между планината и небето се срещат добрите познайници вълкът и овцата. Дали карикатурата може да разкаже за тази среща? Може ли съвременният карикатурист да обрисува пъстротата на отношенията в тази причудлива двойка? Старите българи казват: „Да те пази Господ от добруване на агне, на което е доброжелател вълкът.” Мъдростта от стари времена ще се преплете с новите нрави.

В надпреварата тази година участват 116 автори от 33 страни с 209 карикатури. Само петима от участниците ще бъдат отличени с почетното звание Майстор на карикатурата, един ще спечели Специалната награда на ректора на ВУАРР, а на страниците на тазгодишното издание на каталога „Майстори на карикатурата Пловдив 2015“ ще бъдат поместени карикатури от още 50 автори.

Изложбата с карикатури на тема „Овце и вълци“ на автори от цял свят ще се открие в 18:00 ч на 1 октомври 2015 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №2.

Студенти от АМТИИ – Пловдив ще изнесат специално подготвено ревю от Диана Кънева на откриването на VIII Международно Биенале „Майстори на карикатурата“. Авторката вярва, че дрехата е не просто красива обвивка на тялото, а израз на характера и духовния мир на човека, който я носи. Колекцията за този сезон отразява обърнатата перспектива в модата, представена чрез последните тенденции. Едно различно усещане за това, което ни заобикаля, пресъздадено с хумор. За жените, които минават през различни форми и превъплъщения.

Едни казват, че ако си овца, вълци все ще се намерят. Други, че вълкът е лош, като изяде овцата, ама що щè овца срещу него. Нека видим...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…