Българското участие в седмото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK, който започва днес в Пловдив, представя най-интригуващите проекти на родните артисти от последната година. ИДЕНТИЧНОСТ , 29 август, 20:00, Тютюнев склад, е авторски проект на  Ирина Голева, който играе (буквално и метафорично) с фолклорните основи на българския идентитет, усилено подхранвани и от културните политики на държавата, която привижда традицията като най-ценния и консенсусен материал  за поддържане на национална цялост. Дали наистина „потури“ и „пояс“ описват изчерпателно днешният българин? Ирина и Огнян Голеви танцуват народни танци под съпровода на гъдулката на Христина Белева, но разкъсват ритъма с неочаквано сблъскване или изненадващо разголване, които разстройват благоприличието и спокойствието на идентичността, обезопасена в сигурната и социално благовидна традиция.

НАШЕТО ПОСЛЕДНО ПА ДЕ ДЬО - 30 август, 17:00, Драматичен театър - Пловдив, на Ива Свещарова и Вили Прагер е едновременно коментар, ремикс и израз на почит към работата на една от примите на съвременния танц в България - Галина Борисова. Авторите на представлението репликират своенравния хореографски почерк и естетически нагласи на Галина Борисова – иронията, потъпкването на авторитетите, акцента върху неперфектното и авто-саботажа, включването на „непохватното” в движенческата икономия.
 

АНТИГОНА – ТОВА СЪМ АЗ - 31 август, 15:00, Тютюнев склад, е солов спектакъл на самата Галина Борисова, в който тя се занимава с основанията на трагедията - непримиримия сблъсък между личностното и политическото - и как те отекват днес. Хореографката е тръгнала в много интересна и различна от досегашния й опит посока – към изобилното слово, на което партнират деликатни, прости движения, като цялата конструкция е разстроена от внезапни намеси на ирония и гротеска, традиционно присъстващи в работата на Борисова.

BIG GUN - 31 август, 18:30, Дом на културата, на Мартин Пенев и Станислав Генадиев е танцова пародия, която играе с образа на боеца–герой -- вдъхновение и култ, символ на силата, волята, мощта и властта, подхранвани от разнообразните му превъплъщения в електронните игри. Класически тренираното тяло на изпълнителя се подлага на нелепи, на моменти дори просташки, действия; мустачките и гигантското мултифункционално оръжие, което има всевъзможни предназначения – от стрелба до съхраняване на фасове, създават пародийния ефект.

NO MOVEMENT. NO SOUND – 30 август, 14:00, Драматичен театър – Пловдив, на Ида Даниел е минималистично изследване на напрежението, което се създава на границата между движението и неподвижността, светлината и тъмнината, тишината и звука. Двамата изпълнители на сцената се движат между две полета – цифрово и аналогово, преминавайки от едната крайност – на пасивност и сливане със средата, към другата - желанието за активност, промяна, авторство. В минимализма на изразните средства отеква всяко вдишване. То сгъстява въздуха и го изпълва с образи, родени в личната памет.

MAYDAY – 5 септември, 20:00, Държавна опера – Пловдив, е последният спектакъл на хореографа Живко Желязков, който вече демонстрира устойчив интерес към смесването на танца с дигитални изразни средства. Една от големите теми в работата му е съвремието в неговата сложност, нехармоничост, дори истеричност. MAYDAY е поредният „вик за помощ“ за справяне с отчуждението, хаоса, непосилността на хиперкомуникацията, която вместо да свързва, разделя. Тази „аварийна“ ситуация се преживява на сцената в телата на танцьорите през прецизно разграфени, трескави движения, зад които се утаява копнежът за спокойствие и плавност.

МОНОЛОГ ЗА ДВАМА и КОПНЕЖ - 31 август, 14:00, Драматичен театър – Пловдив, са две поетични танцови миниатюри на пловдивската компания Дуенде, които илюстрират през средствата на танца емоционалността, първичните желания и копнежи на всяко човешко същество за близост, за хармония, за сливане и същевременно за изява и отстояване на индивидуалността.

THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! - 29 август, 23:00, клуб Stage 51, e първата собствена продукция на ONE DANCE WEEK. Хореографът Красен Кръстев, базиран в Швейцария, поставя в България за първи път от 20 години насам. Той събира на една сцена танцьори с много различен опит и умения. Биографиите на селектираните артисти са разнообразни, а Красен залага на идеята сценичното им присъствие да се смеси по непредсказуем начин, да излъчва неопитоменост и непридвидимост. Вдъхновен от филма на Джени Ливингстън „Paris is Burning“(1990), той осигурява пространство за свободен личен израз на танцьорите, които смело се промъкват във всевъзможни образи и състояния. Заедно с изпълнителите публиката ще преживее танца във всички негови емоции и форми – забавление, изкуство, общуване, необходимост.THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! е модул от „Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ - проект на Фондация "Едно за Култура и Изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства иекспертна помощ (TF PEF).

Тази година в рамките на Българския шоукейс ще се проведе професионален форум с включва лекции и дискусии, посветени на различни аспекти от съвременния танц. Форумът цели да създаде динамична платформа за обмен на професионален опит и добри практики в сферата на танца от различни перспективи - на хореографа, на мениджъра, на теоретика. Посетителите ще имат възможност да чуят едни от най-изявените практици и теоретици на танца от Швейцария и България.

Лекциите ще се проведат на 30 август в Драматичен театър - Пловдив с вход свободен. Началото е в 12:00 ч. Първата лекция е на хореографа и теоретик на съвременния танц Мила Искренова. Нейната тема е СЪВРЕМЕННИЯТ ТАНЦ В

БЪЛГАРИЯ – ТВОРЦИТЕ – ДЪРЖАВАТА – ФИНАНСИРАНЕТО – СПЕКТАКЛИТЕ – ТЕМИТЕ – ОБРАЗОВАНИЕТО и ще обхване впечатленията на Мила, събирани в последните две десетилетия.

В 13:00 ч. лекцията на Мелани Рукие МЕНИДЖМЪНТ НА НЕЗАВИСИМИ АРТИСТИ ще резюмира професионалния опит на тур мениджъра и администратор на голяма и успешна танцова компания, каквато е Cie Gilles Jobin. Конкретният опит ще бъде вложен в контекста на по-широката културна рамка на функционирането на независимите танцови компании в Швейцария.

В 15:30 ч. хореографът Жил Жобен, основател на Cie Gilles Jobin, ще разкаже за своя експеримент да свърже танца и квантовата физика в лекцията си ХОРЕОГРАФИРАНЕ НА КВАНТОВОТО ПРОСТРАНСТВО. ГЕНЕРАТОРИ НА ДВИЖЕНИЕ И БАЗИСНИ ИНТЕРАКЦИИ. Той ще изложи основните си тези за „генераторите на движение“ и принципите за създаване на движения, вдъхновени от физиката на молекулярните частици. Лекцията проследява творческия процес около създаването на спектакъла КВАНТ, което може да е в същия ден от 20:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…