23 представления и 4 премиери в програмата на феста

За първи път от осем години Сцената стратира от Античния

Само след осем дена започва осемнадесетото издание на „Сцени на кръстопът”, което тази година се подвизава под идеята за Утопия. 18 години „Сцена на кръстопът” произвежда утопии и това го прави едно от най-важните неща на този свят, както пише сам криейтив директорът на феста Елин Рахнев.

Утопия в цифри – 19 театъра, от които 9 столични, 7 извънстолични и 3 международни, 23 представления, от които 4 премиери. Съпътстващата програма съдържа 14 прояви в галерия U P.A.R.K., изложба посветена на фестивала, както и много други по-малки представления, поднесени на сцената пред Драматичния театър. За първи път ще бъдат поставени на българска сцена имена като Трамбле с постановката му „Още веднъж, ако позволите”. А пловдивска публика ще види „Любов” на Елин Рахнев, „Жана” от Ярослав Полинович, както и „Заешка дупка” от Дейвид Линдзи-Абер. Фестивалът хваща здраво всички почитатели на театъра още с афиша. Макар и традицията да се открива на 10 септември, тази година се наложи датата да бъде издърпана на 9-ти, но за сметка на това откриването ще бъде повече от мащабно. От осем години фестивалът не е започвал сезона си от Античния театър, но това тази година се променя с постановката „Херкулес и Авгиевите обори”. Макар и първоначалната идея на фестивала да е била публиката да се запознае с най-добрите български театрални постановки от изминалата година, то с времето традицията приютява и световните театри. Националният академичен театър на руската драма „Леся Украинска” е сред култовите гости, които ще зарадват публиката с постановката Едит Пиаф: Живот в розовата светлина. Неговият статут се равнява на този на Народен театър Иван Вазов и честта те да участват на фестивала е нописуема. Дава се и все повече поле за изява на млади български артисти, за които самите организатори споделиха, че това са актьори, за които след време ще се пише с любов и изключително уважение. Една от най-големите гордости на тазгодишния фестивал е, че успя да върне знаменития Кръстю Лафазанов на театрална сцена с постановката „Сако от велур”. Това е и една от премиерите на пловдивския театър в рамките на феста. 
С годините „Сцена на кръстопът” изгражда една предана и критикуваща публика. От днес официално са пуснати билети за всяка една от постановките и още от сутринта пред касите се извиват километрични опашки. Дали на шега или не, в афиша организаторите допълват, че се въвежда и дрескод – НЕ на анцузите и чехлите. Наричат себе си първите въстанали срещу тази култура и мислят да продължат доброто си дело до край.

Със старта на Сцената дойде бе повдигнат отново и големият въпрос- кога ще имаме голяма сцена в театъра. Ръководството в храма на Мелпомена се надяват средствата, необходими за възстановяването на изгорелия салон да бъдат вкарани в бюджета на Министерството на културата за 2015-та.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…