Португалското студио ФОРА ще представят на форума проекта, с който спечелиха международния конкурс за площад Централен в Пловдив


Знакови лица на съвременната архитектура от седем държави и три континента пристигат в Пловдив за участие в лекционната част на ежегодния ахритектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. Лектори в професионалния форум, който ще се проведе в рамките на фестивала на 18-ти октомври, ще бъдат Роберто Гонзалез Гарсиа от Адрес Жак (Испания), Франсис Еджерли от Асембъл (Великобиртания), Мария Айолова от Тереформ УАН (България/САЩ), Пиер Лоу от Колектив Етс (Франция), Дорийн Лиу от Ноуд Офис (Китай), Нура Ал-Сайех от Бахрейн и Жуао Руиво от португалското архитектурно бюро ФОРА, което спечели конкурса за обновяване на площад “Централен” в Пловдив.

 

“Общото между лекторите е, че са актуални имена със значителен опит и професионални постижения. Споделят нетрадиционен поглед към архитектурата  и предизвикват статуквото, като предлагат нестандартни решения на проблемите на градската среда,” заяви арх. Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. “Изборът им цели и да представи на професионалната и академична общност у нас най-добрите примери от различни точки на света,” допълни Георгиев.

ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 ще се проведе от 10-ти до 19-ти октомври в Пловдив под надслов “Възможното невъзможно”. В допълнение към професионалния форум, за който вече могат бъдат закупени билети, програмата на фестивала включва и редица събития с безплатен достъп през цялата седмица, като работилницата “Тhe Clash of the Titans” (“Сблъсъкът на титаните”) с участието на представители на изявени архитектурни бюра от Хонг Конг, Франция и Холандия, редица акции и намеси в градската среда, които ще оставят временни и постоянни следи в пловдивския квартал Капана, и богата програма от изложби, филми и детски работилници.

Билети за еднодневния Форум могат да бъдат закупени в офисите на ЕДНО в София, на адрес ул. “Юри Венелин” 2, и в Пловдив, на адрес ул. Христо Дюкмекджиев 10 в кв. Капана, всеки работен ден от 09:00 до 18:00 часа. Цената на билетът е 50 лв. до 30 септември, а след тази дата ще е 80 лв. Билетите за студенти ще бъдат по 30 лв. до 30 септември и по 50 лв. от 1-ви октомври.

 ONE ARCHITECTURE WEEK (10 – 19 октомври) е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. под името SOFIA ARCHITECTURE WEEK, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи за професионалисти в сферата на архитектурата и любители.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Програмата му включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за деца. Фестивалът е част от културния календар, донесъл на Пловдив титлата „Европейска столица на културата“ за 2019 г.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. През 2014 г. темата е “Възможното невъзможно”, а куратори ще бъдат архитектите от студиото за архитектура и дизайн dontDIY.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…