Без идея за каквото и да е отстъпление от каузата ни – НАПРОТИВ, обстоятелствата около датите на първите два концерта от сезон 12 на платформата Камерна сцена Пловдив, налагат следните промени.

 

-          Домакин на събитията ще бъде  АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Благодарим на ръководството за предоставената ни възможност!

 

-          Начален час 20.00 ч.

 

-          Събитията ще бъдат проведени без публика с онлайн премиери излъчени на страниците на академията и Камерна сцена Пловдив.

 

-          Със специалното участие на Деница Димитрова – арфа.

 

На 8 април от 20.00 часа на сцената на АМТИИ ще се срещнат няколко поколения съвременни класически артисти в необичайната комбинация от арфа, виола и флейта.

 

БЕРТЕН Д’ОЛАНДЕР- флейта (Белгия)

 

РАИСА ЗАПРЯНОВА–виола (България) 

 

ДЕНИЦА ДИМИТРОВА – арфа (България) 

 

Тримата инструменталисти имат широка концертна изява в редица фестивали в Европа, Япония, Китай и САЩ.

 

За първи път триото се събира в общ проект за да открие дванадесетия по ред сезон с концерт от платформата Камерна сцена Пловдив. Интересният и богат обертонов потенциaл на инструментите ще се мултиплицира в оригинален звуков резонанс, който обединява наследството от европейската импресионистична музика на Дебюси и Ибер с творби от съвременни автори. Световни премиери в програмата са произведенията на българския композитор Велислав Заимов – Соната за флейта и виола ( 2020) и Уилфред Уестерлинк – Дуо за виола и флейта. При изпълнението на Квартет за флейта, виола, арфа и чембало от Велислав Заимов музикантите ще си партнират с доц. д-р Велислава Карагенова – преподавател по пиано и чембало в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

 

 

На 9 април от 20.00 часа на същата сцена в импровизационен дух ще се срещнат идеите на :

 

БЕРТЕН Д’ОЛАНДЕР - флейта (Белгия)

 

ЖИВКО БРАТАНОВ – пиано (България)  

 

Дуото се сформира през лятото на 2019 г., когато двамата получават непланирана възможност за съвместен концерт. Резултатът от неочакваното музикално сътрудничество се оказва интересен както за публиката, така и за самите тях. „Близка среща на два свята“ по думите на Бертен, който е сред изявените класически музиканти, които умеят и не се притесняват да импровизират. Този вид музициране му предлага възможност да приложи изключително богатата си палитра от изразни средства и забележителното владеене на инструмента флейта. За добре познатия на пловдивската публика Живко Братанов импровизираната музика е основно поле на търсения и платформа за музикално общуване.

 

Концертите се реализират в колаборация с Международен Младежки Фестивал „Кръстопът”- АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

 

Камерна сцена Пловдив – 12-ти сезон се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

 

 

8 април – четвъртък

 

9 април – петък

 

„Близка среща на два свята“

 

от 20.00 часа

 

Онлайн премиери

 

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…