Снимки, униформи, вещи и оръжия на български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на родината си, бяха подредени в Музейния център за съвременна история на РИМ – Пловдив по случай 140 години от Освобождението на Пловдив. Изложбата "Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов" бе открита днес от директора на Историческия музей Стефан Шивачев и Чавдар Ангелов- директор на Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа”. На церемонията пяха момичетата от формация Евмолпея с диригент Рада Славинска.

Експозицията е продължение на книгата „Българско опълчение в Освободителната Руско-турска война” на полковник Стефан Кисов, преиздадена отново 115 години след първото й отпечатване. Тя разказва истината на българското опълчение. Разказът по тези 332 табла се базира на книгата на полковник Кисов, в която много истини не са спестени. Истини, които по много причини бяха замитани под килима през годините, каза Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", чието дело е експозицията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…