20 артисти ще се съберат в Пловдив на 27-ия фестивал „Процес-Пространство“, чиято първа част стартира в края на тази седмица – на 18 май. Той ще се проведе с мото „Линия 7“, свързана с маршрута от обществения транспорт на Пловдив и събира автори, работещи в сферата на живописта, фотографията и инсталацията, използващи индивидуални методи на изказ. 

„Мотото “Линия 7” е свързано с една от най-дългите автобусни линии, преминаващи през града на тепетата. Линията започва от бул. ”Беломорски” в квартал “Кючюк Париж” и завършва на бул.“Рогошко шосе”, асоцииран с гробищния парк на града. Маршрутът представя обичайни сцени от живота на пловдивчани, наблюдава се ежедневието им, улавя се ритъмът на града. Линията пресича града от юг на север през река Марица. От друга страна числото седем има символичен характер от праисторическите времена и би могло да се отнесе до редица исторически, митични и нумерологични факти“, разказват организаторите.

Авторите ще работят от 18 до 31 май. Творбите им ще бъдат представени в изложба в Градската художествена галерия, в залата за временни експозиции на главната улица „Княз Александър Батенберг“. Откриването е на 31 май от 18:30 часа. 

Артистите, поканени за участие във Фестивала, са: Адриана Сересеро (Мексико), Албена Казакова (България), Галя Йотова (България), Гидеон Смилански (Израел), Илиана Манукова (България), Ким Доти Хахман & Нео (Германия), Марико Хори (Япония/Сърбия), Милен Джановски (България), Румен Жеков (България), Уве Йонас (Германия), Виктор Николас (Мексико), Вилма Шилеикиене (Литва), Виолета Иванова (България). 

Гостуват творците от Мрежа на артистични инициативи: Алис Маселникова, Андреас Рибунг, Флорис Круиденберг, Джет Паскуа, Каспарс Лиелгалвис, Ния Пушкарова, Сигне Вад

Организатори на фестивала са Пенка Минчева, Христина Бобокова, Димитър Грозданов. Асистент - организатори са Невена Дернева, Матиас Рот и други приятели на проявата. Съорганизатори са Oбщина Пловдив и семейство Бобокови, партньор е Градска художествена галерия.

Творческите процеси, уършопи и презентации ще се провеждат в три от сградите на Галерията: Постоянните експозиции  на Енчо Пиронков и „Мексиканско изкуство“ в Стария град, Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ № 15, а така също в АМТИИ и в Олд Пловдив Хостел.   

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…