Матера идва в Пловдив с изложбата на италианския художник Франко Ди Педе. Експозицията ще се открие на 29 май от 18 часа в галерия „Резонанс“.

Франко Ди Педе е роден в Матера през 1937 г. Живее и работи в Матера. През 1956 г. завършва Училище по изкуствата в Неапол. Учи в Академията по изящни изкуства и Факултета по архитектура в Неапол.

В периода 1957-1981 г. е учител по рисуване в гимназиите  в област Матера. През 1964 г. отваря галерия за модерно изкуство, която по-късно е наречена Arti Visive. Интересите му покриват много полета: архитектура, рисуване, скулптура, мебели и дизайн. Като пазител на културата, стремящ се да пази, възражда и консервира известния район „Саси“, организира серия от документални изложби в чужбина /САЩ, Канада, Австралия, Япония, Китай и в Европа/, за да предизвика международен интерес към този уникален хабитат.  Публикувал е монографии и книги върху местната история. Той е директор на Визуално арт студио, и създател на международна изобразителна платформа в своето Училище за работа с варовикова скала.

Самостоятелни изложби 1966-2001 г. - в Болоня, Милано, Неапол, Ню Йорк, Сидни, Щутгарт, Хамбург, Страсбург, Копенхаген и др. Негови творби се намират в музеи и частни колекции в Италия и чужбина. Много критици са писали върху изявите на Ди Педе.

Геометричната приказна линия на работите на Франко Ди Педе, представена в тази изложба, кани окото на микро обследващо пътешествие над терен, който се появява само като такъв. Това е терен анимиран с цветове и положена отгоре прозрачност, в която невиждани пасажи се разтварят и изведнъж се скосяват и се оформят два перпендикулярни плана и разкриват неочаквани дълбочини.

Геометрията на Ди Педе е резултат от оригинален път към 20 век от Луканийското изкуство.  То преминава през лингвистично съкращаване и либерализация, характерни за авангарда от началото на 20 в., през откъсване от първоначалното фигуративно представяне. В същността си приема експресивната форма, зародена през 60-те, с минималистична и аналитична природа, на базата на концептуалната визия.

Ди Педе взема с реалистичното си и концептуално око реални обекти – архитектура от Саси и средновековни стенописи и скални църкви от града си.

Чрез духовния и интелектуален поглед на Ди Педе формата става символ, тъмното отваряне на вратите и прозорци на опразнените Саси, изгубили контекстуалните си връзки, се трансформират в абстрактни фигури, комбинират се, дават живот на загадъчно идеограматично писане и символичен език, семантично, но в реалността богати на съдържание, които рисуват върху културната повърхност,  така дълбоко усетени със своята трансценденталност и преводимост, хармониращи на Вселената. - Мариаделаиде Куозо

Аз съм твърдо убеден, че, за да заяви убеждението си, творецът не може да живее извън своето време и общност. Винаги съм живял и продължавам да живея за мига, сред неща от природата, както и материали, което включва мириси, пигменти, почва, хартия, дърво камък, метали, цветове, моите родови връзки с културата на Саси и Матера.

Използвам символа на вратата и/или прозореца, за да осъществя тип процес на идентифициране на града, в който живея и който очаква нова идентичност. - Франко Ди Педе

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…