26 тематични пана представят важни моменти от историята на Европа през 20 век


Официално ще бъде открита изложбата  "Диктатура и демокрация в епоха изпълнена с крайности на 8ми октомври. Моменти от историята на Европа през 20 век". Тя е подготвена по повод стогодишнината от избухването на Първата световна война. Гостуването на изложбата в Пловдив съвпада с отбелязването и на 25-годишнината от падането на Берлинската стена и с националния празник на ФРГ – 3 октомври.

До края на месеца пловдивчани ще имат възможност да разгледат 26те тематични пана, които представят важни моменти от историята на Европа през 20 век с документалните снимки и текст. Разказът за събитията започва от атентата срещу престолонаследника на Австро-Унгария в Сараево на 28 юни 1914 г. и завършва с мирните революции срещу комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа.

Кратката ретроспекция на последните 100 години е достъпна и интересна за най-широка публика -  от учениците, които могат за по-малко от час да научат съвременната история до поколенията, които могат да си припомнят част от представените моменти. Самите автори на изложбата са хора, работещи в сферата на образованието. Проф. Д-р Андреас Виршинг е директор на Института за съвременна история Мюнхен-Берлин и преподавател по Нова и най-нова история в Университета в Мюнхен, автор на книгата „Цената на свободата. Съвременната история на Европа“, а д-р Петра Вебер е научен сътрудник в Института за съвременна история, aвтор на редица изследователски разработки.

Изложбата  „ Диктатура и демокрация в епоха изпълнена с крайности. Моменти от историята на Европа през 20 век" ще даде отново повод за осмисляне на причините, историята и последиците от комунистическата диктатура в Германия и Европа.  Тя се организира от Посолството на Федерална Република Германия в България в партньорство с Община Пловдив и Консулството на ФРГ в Пловдив.

Официалното откриване ще се състои на 8 октомври от 17.30 часа в присъствието на Извънредния и пълномощен посланик на Федерална Република Германия в България Н.П. г-н Детлеф Лингеман и заместник-кмета по култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики г-н Стефан Стоянов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…