Етнографската изложба CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ, подготвена от екип на Националния музей на румънския селянин в Букурещ, бе открита вчера в Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" към Градската галерия. Събитието е организирано в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ и Фондация „Стойна Кръстанова“.

Гостите на изложбата бяха посрещнати от румънски музиканти  още пред портите на къщата и разглеждаха експонатите, потопени в балканските импровизации на румънската етно група MULTUMULT.

Експозицията предлага поглед към една от старите култури на Балканите – тази на аромъните, които в различните балкански държави са известни под различни имена:  власи, куцовласи, балкански или южнодунавски румънци. Със съхраняването на езика и традициите си те обогатяват историята и културата на югоизточна Европа и живата памет на земите, през които са минали. Концепцията на изложбата беше представена от кураторите от румънска страна Лила Пасима и Джорджиана Влахбей, както и от българските им партньори доц.д-р Красимира Кръстанова и гл.ас.д-р Мария Кисикова от ПУ “Паисий Хилендарски“. Експозицията е част от международния проект  "CU TENDA" - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE, изследващ балканските култури в движение, сред които и тази на каракачаните. Той е съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС и освен институците от България и Румъния участват още Центърът за междукултурен диалог от македонския град Куманово и Обсерваторията за социални изследвания от италианския град Триказе.

Изложбата продължава до 27.08.2018.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…