Колеги, почитатели и приятели на един от доайените на българската сценография Нейко Нейков се събраха в залите на Градската художествена  галерия да го поздравят за ретроспективната му изложба. По повод 75-ия си юбилей художникът представя на двата етажа на ул. Княз Александър I“№15 проекти, макети, ескизи, плакати от най-успешните театрални постановки, по които е работил в цялата страна. Сред гостите бяха  директори на театри (Пазарджик, Сливен) актьори, сценографи, режисьори. Изложбата обаче беше открита от художник. Матей Матеев припомни, че в сценографията има от всички визуални изкуства, за нея се изискват много познания и въображение.

Нейко Нейков е роден в Пловдив през 1943 г. Завършва Националната художествена академия в София през 1971 г. в класа на известния театрален художник Георги Иванов – ателието по сценография на проф. Георги Каракашев. Веднага след дипломирането си в продължение на три години работи в Силистренския драматичен театър „Сава Доброплодни”, следват театрите в Русе, Сливен, Кърджали, Пловдив, столичния Централен куклен тетатър, Сатиричния театър в София. Създавал е сценография и костюми в творчески тандем с най-големите български театрални режисьори. Автор е на повече от 150 сценографски решения на произведения от българската, руската и европейската драматургия. Носител е на престижни награди, сред които на СБХ, на САБ, наминация и награда „Аскеер”.

Изложбата му ще остане отворена за публика до 27 август.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…