Дълго планираната и очаквана с много вълнения първа съвместна изложба на трима от най-известните по света българи художници се случи в Градска художествена галерия. В навечерието на Празника на Съединението и Деня на Пловдив мечтата на един пловдивчанин – Димитър Гавраилов, живял десетилетия във Франция в близко приятелство с тримата артисти, се осъществи. За първи път в България и единствено в любимия му град творбите на Андрей Лекарски, Никола Манев и Лъчезар Ошавков стоят едни до други в съвместна изложба, която продължава до 30 септември. Изложбата се случва по-малко от две седмици след кончината на Никола Манев.

„Те не обичат, когато критиците ги определят като хиперреалисти“, каза пред многобройната публика по време на откриването изкуствоведът проф. Аксиния Джурова. Тя посочи, че „в картините им се вижда една техника, при която с ръка се постига съвършенството на фотографията“. Лъчезар Ошавков насърчи любителите на изкуството да се вглеждат в творбите им. „Който както иска да ги интерпретира, той няма да е далече от онова, което художникът е искал да покаже“.

Оказа се, че кметът на града инж.Иван Тотев е сред последните пловдивчани, които са имали възможността да разговарят с Никола Манев. Той разказа за тяхна среща в Париж през ноември миналата година, когато художникът с голям ентусиазъм е говорил за своя изложба в Пловдив. Кметът изрази убедеността си, че такава силна изложба ще повлияе на много млади бъдещи творци в града.

„Пожелавам ви откраднати мигове за повече съзерцание и духовност, за повече срещи с авторите още много пъти тук, в Пловдив“, беше посланието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева. Художниците бяха поздравени лично и от посланика на Република Франция г-н Ерик Льобедел.

„Тази вечер сме със специална мисъл за художника Никола Манев, за неговото семейство, за неговото творчество. Към него се присъединяват други двама големи художници и неговите приятели -  г-н Лекарски и г-н Ошавков. Тримата символизират толкова много това дълбоко сливане между българския дух във Франция и френския дух в България. Аз съм трогнат и поласкан да бъда с вас тази вечер по този изключителен повод“, заяви господин Льобедел, който беше придружаван от съпругата си. Френската дипломатическа мисия беше представена също от господата Фабиен Флори, съветник по културните въпроси и директор на Франския културен институт, и  Пиер Гийме, културно аташе в посолството. Сред гостите бяха още генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани, председателят на Общински съвет- Пловдив Савина Петкова, бившата първа дама Антонина Стоянова, певицата и близка приятелка на художниците Богдана Карадочева, много художници, колекционери, почитатели.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…