Виолета Радкова ще представи новата си поредица картини в галерия „Възраждане“. Изложбата ще се открие на 18 септември от 18 часа и ще може да бъде видяна до 8 октомври.

"Художничката от страната “Deja vu” се завръща с тайнствата на новата си поредица картини. Отново случваемостта се оглежда в огледалните мистерии на интимните интериори и уличните екстериори. Двойнствен свят, в който всичко шепти едновременно „ да ” и „ не ”. Златният цвят се разтопява в различни оттенъци и усилва богатството на една художническа фантазия, която не признава граници и ограничения. Всичко е „ тук ” и „ там ” , „ сега ” и „ утре ”, за малко  и завинаги.

Къщи, обитаеми от романтични копнежи, натюрморти, помнещи любовни срещи, жени, чиято голота е като блян.

Идеализиран мир на красивата несбъднатост, на ирационални копнежи по непостижимото, на сънища, които са отминали животи," споделя Краси Алексиева.

Родена през 1948 г. През 1973 г. завършва Национална Художествена Академия, София. Член на СБХ и на САБ. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Холандия. Участвала е в множество пленери и общи изложби по целия свят. Работи и като художник - сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра. Реализирала е над 150 сценогрофски проекти в театрите в Русе, София, Сливен, Силистра, Добрич и др.

Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията.

През 1989 г. – първа награда за сценография за постановката „ Музика от Шатровец ” от К. Илиев, режисьор Ст. Камбарев.

През 2001 г. – награда на САБ Икар 2001 за постановките „ Елате ни вижте ” от К. Топалов, режисьор Ст. Стайчев и  „ Направи нещо Мет ” от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев. Има многобройни участия в Пражкото квадриенале на сценографията.

През 2014 г. - наградата за сценография на Международен фестивал „ Нова българска драма”, гр.Шумен.

Носител на награда „Русе” за принос в културния живот на града, както и златна значка „Русе” за високи постижения в областта на изобразителното изкуство. Награда на РХГ в живописен конкурс Мартенски музикални дни 2016 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…