„Пловдив, обичам те!“ С това внезапно възклицание на една от художничките по време на работа творците, участници във Втория Международен пленер по живопис ще запомнят последните 10 дни.  „Паднали в любов“ е неофициалното заглавие, което полу-нашега, полу-насериозно са измислили творците по време на пленера. Това разказа по време на откриването на изложбата Снежана Фурнаджиева от Дружеството на пловдивските художници. След 10-дневната работа в къща Нишанян, те са подредили своите творби в двора в Стария град.

Общо 10 художника от 5 държави подредиха снощи творбите си, изработени на втория Международен пленер по живопис – Пловдив. Той се организира от Дружеството на пловдивските художници отново в къща Нишанян в Стария град. Архитектурната ценност се превръща в дом на чуждестранните гости за 10 дни, в които, съвместно с местни художници, те претворяват на платна впечатленията си от Пловдив. По време на пленера те са посетили множество музеи, културни ценности в региона, събития от празниците на Стария град, други изложби, както и са гостували в ателиета на колеги художници. Всички посещения са били с цел вдъхновение за творците, уточни Снежана Фурнаджиева.

В пленера тази година се включиха художници от Германия, Холандия, Македония, Сърбия и България. Артистите представят разнообразни творби – както различни пейзажи от града, натюрморти, така и абстрактни творби. Цветни геометрични и абстрактни композиции представят пловдивчаните Димитър Кирчев, Ангел Пачаманов и Христо Николов. Пловдивски пейзажи пък са направили Кирил Иванов, Аспарух Сърбов и германката Антония Дуенде – всеки в неговия собствен, различен от колегите, стил.

Творбите на всички автори могат да се разгледат в следващите дни в двора на къщата, за която Дружеството на пловдивските художници си мечтае да се превърне в техен дом.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…