Големият победител в конкурса "квАРТалът" 2018 за непрофесионална и професионална фотография стана 10- годишната Елена Вълева от район „Тракия“.

 

Фотоконкурсът ще се провежда всяка година и поетапно в него ще бъдат включени всички квартали на гр.Пловдив. Партньори на тазгодишното издание бяха НЧ "Младост-1983" и НЧ "Гого Мавров".  "квАРТалът", реализиран с финансовата подкрепа на програма „Пловдив за младите” на Община Пловдив. 

Проектът е насочен изключително към младите хора, техните отговорности и творческа ангажираност. Започнал като ретро-фотоизложба през 2015 година, като своеобразна илюстрация към трите излезли книги на местния летописец  Димитрия Вангелова „Старият Прослав”, днес превърнал се в традиция, фотоконкурсът има за цел да провокира младите жители на Пловдив да осмислят възможностите на културно-историческото и природно наследство на града ни, за развиване на демократични ценности и активно участие в гражданското общество.

Провокацията на организаторите – Народно читалище „Н.Й.Вапцаров-1928” в кв. Прослав е свързана с умението, чрез образ да се изрази усещане – любов към родното място, романтика, сбъднати мечти и мили спомени. В изданията на фото изложбата до сега, имаше събирателска дейност. Събрани са и изложени стари фотографии до 1960 година.

„Целта на проекта е да представим квартала си през погледа на младите хора. Връзката между човека и родното огнище е едно от онези неща, които ни дефинират като хора, но ни и моделират като творци, като новатори, като търсачи на новото. Темата е безгранична - делници и празници, бит и ежедневие, децата от нашата улица, бащин дом-къщите на хората, култура и традиции. Нещата, които свързваме с понятието «мое» - моят град, моят квартал, моята улица и всичко МОЕ, което е НАЙ-ХУБАВОТО…“, разказа секретарят на НЧ „Н.Й.Вапцаров-1928” Цветана Гледачева.

Бяха раздадени и поощрителни награди.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…