Познавачи и ценители, ученици и студенти по изкуствата, художници и посетители, изкушени от изобразителното изуство, препълниха Залите за временни експозиции на Градската галерия за откриването на впечатляващата частна колекция от живопис, скулптура и рисунка на дружество „Изкуство.БГ“, представлявано от Павел Димитров. Творбите за първи път се показват пред широка аудитория.

Колекцията е изключително богата и разнообразна и наистина имаме възможност да се срещнем с предстяавително късче от историята на българското изобразително изкуство от началото на 20 век до наши дни,подчерта при откриването Красимир Линков, изкуствовед и директор на на галерията. Той сравни постепенното оформяне на облика на една колекция с изграждането на парче от големия пъзел, който представлява историята на българското изобразително изкуство. И подчерта, че колкото повече паченца от пъзела събираме, колкото повече имаме възможност да ги поставим едно до друго, толкова по-ясна ще ни стане картината на нашето изкуство и на пътя, по който са преминали неговите създатели.

В частната сбирка се открояват творби на Ярослав Вешин, Атон Митов, Иван Мърквичка, Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев,   Златю Бояджиев, Давид Перец, Дечко Узунов, Сирак Скитник, Димитър Казаков – Нерон, Атанас Яранов, Светлин Русев и на други знакови творци.

„Срещайки се с тези картини, ние всъщност буквално се срещаме и със самия художник. Казваме: „Добър ден, господин Мърквичка“, стоеки пред негова каритна“, отбеляза още Красимир Линков. Според него, чрез творбите на художниците до нас достигат материализирани техните чувства и послания. Те ще продължат и след нас да се срещат с други хора и да създават историята на изобразителното ни изкуство.

Изложбата ще продължи до 24 февруари.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…