В традиционната пролетна изложба на Дружеството тази година участват със свои творби и двама дебютанти, наред с утвърдените имена в най-старото сдружение на художници със 106 годишна история в страната

 Дружеството на пловдивските художници откри „най-цветната си изложба“ снощи в зала „Пловдив“, която се намира във фоайето на Общинския съвет. Традиционната пролетна изложба „Цветове“ се провежда винаги в навечерието на Цветница и Великден и в нея рамо до рамо представят творбите си както млади автори, така и утвърдените имена от пловдивската артистична гилдия, чиито успехи са причината Пловдив да бъде определян като „Градът на художниците“.

Изложбата бе открита от Снежана Фурнаджиева – председател на Дружество на пловдивските художници, инж. Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив и Савина Петкова – Председател на Общински съвет – Пловдив.

Преди самото откриване, музикален поздрав към многобройните гости и авторите поднесе девически хор „Евмолпея“ , с диригент д-р Рада Славинска и помощник-диригент Алия Хансе.

Изложбата „Цветове“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част Културния календар на града за 2019 година.

„Пролетната изложба на Дружеството, в която тази година участват със свои творби и двама дебютанти, наред с утвърдените имена в най-старото сдружение на художници със 106 годишна история, е един повик на божествената ни същност за чистота, светлина, за красота и за любов. Топлината на слънчевото пролетно пробуждане ни изпълва с изначалната радост от живота, избуял над дребнотемието, пошлостта и предизвикателствата, които често ни поднася реалността. С творбите си, авторите ни потапят в магията на изкуството с усещане за хармония на цветове, форми и фантазия“, каза Снежана Фурнаджиева на откриването.

Заместник-кметът Александър Държиков поздрави авторите и талантливите девойки от хор „Евмолпея“ от името на Кмета на община Пловдив инж. Иван Тотев и заяви, че както до сега, и занапред  община Пловдив ще продължава да застава зад инициативите на ДПХ  и да подкрепя проектите на Сдружението. Той отбеляза и факта, че скоро Дружеството ще може да представя творбите си в модерното, светло и красиво пространство на новата галерия, която ще заработи през лятото на тази година. Той изрази и своето удовлетворение от факта, че съвсем скоро предстои да бъде реализиран международен проект на пловдивското Дружество на художниците, съвместно с немски творци, като пътуването отново се осъществява с финансовата подкрепа на Общината.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова се обърна със специална благодарност към членовете на ДПХ заради това, че с красивите си изложби „оживяват“ пространството на местния парламент – сградата, в която заседава пловдивския Общинския съвет, внасяйки светлина, дух и настроение. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…