Sariev Contemporary представя втора самостоятелна експозиция на Рада Букова. Изложбата “Небето е цвят” се реализира съвместно с Ангелина Кръстева и ще се състои между 7 ноември и 18 януари на две локации в Пловдив - в пространството на галерия SARIEV Contemporary на ул. Отец Паисий 40, както и в сателитното изложбено пространство – SARIEV Project Space в кв. Капана.

Рада Букова иска да работи с „две очи и четири ръце”. Как става това? Става буквално – допълнителните две ръце не са нейни, в работата върху изложбата е въвлечен още един човек, Ангелина Кръстева – тя не е художник, нито изкуствовед и не може да гледа художествени произведения (буквално). Тя владее други сетива и способности за възприемане на пространството, които при художниците обичайно са подтиснати, заради зрението. Освен това, тя се интересува от изкуство.
Какво ще се случи? Изложба на Рада Букова и Ангелина Кръстева. Съвместната работа, обсъждането, експериментите, няма да останат на тъмно. Тези действия са част от изложбата. Ще се виждат. Ще може да се гледат. Доколкото е възможно, правенето ще става с равнопоставени или равно развити сетива, и ще протича паралелно с общуване.
Защо Рада Букова прави това? Независимо от това, че съвременните художници имат права над всички възможни изразни средства (и съответно над всички сетива), зрението остава базисно, първостепенно и най-развито. Затова Рада Букова намира начин за усъвършенстване, като компенсира своята професионална сетивност с чужда помощ. Целта, както винаги е било при нея, е да се получи максимално припокриване на мисълта и формата. Най-накрая, всичко това трябва да има физическо изразно средство. Щом ще се коментира зрението и виждането, средството трябва да е светлина. Светлината или отсъствието на светлина може да моделира формата, а в случая може и да регулира общата работа на сетивата, анонсира събитието, Даниела Радева.

Рада Букова е родена в София. Живее и рабори в Париж, Истанбул и София. Сред нейните самостоятелни изложби са: "Start A New Victory" FUTURA, Прага; "Un sage est sans idée” (A sage is without idea), галерия Patricia Dorfmann, Париж; "One, Two, Three…"; галерия Sariev Contemporary, Пловдив, “Colour Blue”, галерия Stork, Руан; “Me and a German girl”, галерия Patricia Dorfmann, Париж; „Пейзаж с камък”, галерия Васка Емануилова, София; "STILL LIFE… the rest is fog and wind”, Институт за съвременно изкуство, София. Изложбата в края на 2014-та е второто ѝ самостоятелно представяне в Sariev. Нейни творби галерията е представяла на изложенията Istanbul Contemporary 2011, 2013, Viennafair 2013, 2014, ArtBrussels 2014.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…