Изложбата „Нарисувани думи” (Drawing Words) събира на едно място някои от най-вълнуващите илюстрации на детски книги от Обединеното кралство от последните години.

Създадена с подкрепата на Британски съвет, изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превръщаща илюстрацията в масова и мощна форма на изкуството.

Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестните „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата „Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път.

Изложбата може да бъде разгледана в Народна библиотека „Иван Вазов“ до 16 юни 2019 г., всеки ден от 8:30 до 18:00 часа с почивни дни събота и неделя.

Събитието е част от Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и гостува в рамките на литературните фестивали „Пловдив чете“ и „Младият Пловдив чете“, в партньорство с Фондация „Детски книги“.

Детски отдел на НБ „Иван Вазов“ организира три работилници за деца, в периода 16 май – 16 юни: на посочените дати: 30.05, 6.06, 13.06 в часовете между 10 и 12 ч. при предварително записани участници. Ателиетата ще се провеждат в Детски отдел на ул. Авксентий Велешки 17.

Куратор на изложбата е Лорън Чайлд, носителка на множество награди, художник и писател, Детски лауреат за 2017-19 година − титла, която се присъжда в Обединеното кралство на всеки две години за цялостен принос към детската литература.

„За мен илюстрацията е тясно свързана с поезията. Чрез грижлив подбор на изображение, което най-добре би изразило значението, илюстрацията се радва на предизвикателството и привилегията да е хиперселективна, да изчиства мисли или събития, събирайки ги в едно единствено изображение, сътворявайки образи, които могат да се тълкуват по различен начин всеки път“, споделя Лорън.

Изложбата е създадена от креативен екип на студио Etcetera с графичен дизайн на Regular Practice и представя:

    Джил Колдър, „Робърт Първи Шотландски“ (Birlinn).
    Лора Карлин, „В свой собствен свят“ (Phaidon)
    Ребека Коб, „Леля Амилия“ (Macmillan Children’s Books)
    Уилям Грил, „Вълците от Къръмпо“ (Flying Eye Books)
    Емили Хюз, „Неопитомен“ (Flying Eye Books)
    Ясмин Исмаил, „Лягай си, Фред!“ (Bloomsbury)
    Нийл Лейтън, „Емили Браун и Онова Нещо“ (Hodder Children’s Books)
    Дейвид Макинтош, „Новият ни съученик Маршъл Армстрог“  (HarperCollins).
    Емили Ранд, „Денят на едно куче“ (Tate Publishing)
    Дейвид Робъртс, „Прахан“ (Hachette)

 Гостуването на изложбата „Нарисувани думи“ е част от програмата, с която Британски съвет и Британското посолство, отбелязват 80-годишнината от създаването на първия офис на Британски съвет в страната и 140 години от установяването на двустранни отношения между България и Обединеното кралство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…