В Балабановата къща в Стария град може да се види ретроспективната изложба на известния пловдивски художник и педагог Христо Желязков Христов (1934-2009), която продължава до средата на юли. Изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева подчерта по време на откриването големия принос на твореца при формирането на естетиката и изграждането като артисти на поколения пловдивски художници.

Ученик на професорите Илия Бешков и Илия Петров (в специалност „Илюстрация“), Христо Желязков се дипломира в ателието на проф. Панайот Панайотов в специалността „Живопис“ на Художествената академия в София.

Преподава живопис в Средно художествено училище за сценични кадри в град Пловдив от неговото създаване през 1975 г.

Твори, без да се ограничава в жанрови рамки, поставя на пиедестал цвета и хармонирането му наред с посланието . Негови произведения са притежание на художествени галерии и частни колекции в България и чужбина – живопис, графика , илюстрации. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурални композиции. Всяка негова картина е послание и художествен израз на таланта му.

Някои от творбите в експозицията се показват за първи път пред публика. Сред тях е и ескизен портрет на Христо Желязков, нарисуван от именития оперен певец Никола Гюзелев през студентските им години.

Изложбата се осъществява със съдействието на ОИ „Старинен Пловдив“, Градска художествена галерия – Пловдив, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства , Народна Библиотека „Иван Вазов“ и частни колекционери.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…