Художниците са професори, преподаватели и възпитаници на водещи университети по изкуствата

В Дома на културата „Борис Христов“, (фоайе, ет.2) e подредена „Трета приятелска изложба“ на художници – професори, преподаватели и възпитаници от водещите висши учебни заведения по изкуствата от Република Турция - Истанбул Ъшък Университет-Факултет за художествено изкуство в Маслак и Бейкент университет - Факултет за художествено изкуство, текстил и моден дизайн в ,Маслак, Истанбул.

 Куратор на експозицията и двигател на сътрудничеството между Пловдив и турските университети за 3-ти път е г-жа Рафие Караджа, също автор, участващ със свои творби.

Сред многобройните гости на откриването във втроник бяха г-н Хюсеин Ергани - Генерален консул на Република Турция в Пловдив, г-н Волкан Бозкурт Танйълдъз – вицеконсул, доц. Ангел Иванов – заместник-председател на Общински съвет – Пловдив, Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив, Снежана Фурнаджиева – Председател на Дружество на пловдивските художници, Цвятко Сиромашки – скулптор, Крум Шаранков – творец и организатор на международния проект за мозайки „Балкански мостове“, Божидар Савов – галерист, собственик на галерия „Савов“, Сашка Гъделева – Председател на Общински читалищен съюз – Пловдив, Ганка Янкова – мениджър на девически хор „Евмолпея“ Пловдив и много други приятели от Кърджали, Хасково и Пловдив.

От името на почетния патрон на изложбата – председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, която поради служебни дела извън Пловдив не успя да присъства лично, бяха връчени 4 почетни плакета - на проф. Ахмет Озол, проф. Басри Ердем, г-жа Зюлал Карлова и кураторът на изложбата г-жа Рафие Караджа.

„Изкуството не познава граници, не познава ограничения, то е свят на автентичната емоция, която свързва хората от различни етноси, религии, народи. Днешната изложба е пореден пример за неоспоримия факт, че изкуството е универсален език, който ни сближава“, каза доц. Ангел Иванов, който имаше честта и удоволствието да връчи плакетите.

Нина Димовска, директор на дирекция Култура и културно наследство приветства гостите от името на Община Пловдив и им разказа за атмосферата, в която кипи града по време на голямото събитие - Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като не пропусна да ги поздрави за прекрасните творби, с които участват в „Третата приятелска изложба“. Тя им пожела прекрасни мигове по време на престоя им в Пловдив, (който включва и обиколка на забележителностите на града и региона), които да ги вдъхновят за нови проекти, нови картини, които биха могли да станат част и от следваща „Четвърта приятелска изложба“.

Генералният консул на Република Турция отправи топло и сърдечно приветствие към  своите сънародници, които видимо се вълнуваха и в продължение на час след изложбата продължиха да си правят снимки за спомен с него, на фона на творбите си.

След Пловдив, изложбата тръгва на път из Европа, каквато е традицията и при предишните две приятелски изложби, които бяха организирани в Пловдив, и които станаха основа за отлично сътрудничество и общи проекти между пловдивското дружество на художниците и турските им колеги.   

 Участници:

1.      Prof. Dr.Ahmet Özol

2.      Prof. Dr.Basri Erdem

3.      Prof . Dr.Gülsün Parlar

4.      Prof. Dr.Erol Özden

5.      Dr.Ethem Baymak

6.      Doç.Dalila Özbay

7.      Gülseren Sönmez

8.      Aynur Akgül

9.      Aynur Ocak Gündoğan

10.  Aysel Kul

11.  Ayşe Delier

12.  Ayşegül Akman

13.  Bensen Ünlüoğlu

14.  Bersen Özkan

15.  Cahide Topaloğlu

16.  Esen Elderoğlu Tüneri

17.  Feyza Zeybek

18.  Gülçin Alpay

19.  Güler Özcan

20.  Günseli Yetkin

21.  Hatice Erbaş

22.  Hürriyet Gökbayir

23.  Hüseyin Sartaş

24.  Meryem Balci

25.  Mukadder Oyanik

26.  Münü Durukan

27.  Nergiz Dirlik

28.  Nesrin Ertaş

29.  Nilüfer Batmanoğlu

30.  Nurten Füsun Altinsoy

31.  Pervin Bülbül

32.  Sabiha Uzunoğlu

33.  Şükran Çizmecioğlu

34.  Yurdanur Gözcü

35.  Zekiye Tellioğlu

36.  Zülal Karliova

37.  Rafiye Karaca

 

Куратор: Ressam Rafiye Karaca

Kоординатор: Serdar Karaca

Aсистент: Cansu Karaca.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…