Вихра Григорова представя своя самостоятелна изложба с пейзажи "Високо" в "Червеното пони" в Стария Пловдив. Този път изложбата е с кауза. Тя ще помогне на инициативата „Болнично училище“ в Детска клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, което подкрепя болни дечица, които месеци прекарват на легло, заради заболяването си.

За изложбата и благотворителната кауза разговаряме с Вихра Григорова.

Вихра Григорова: Целта е да се подпомогне това училище да продължи да действа, защото е от голямо значение за децата. Две учителки продължават доброволно, без да получават средства, да помагат и да преподават на малчуганите, търси се финансиране за консумативи и за квалификации, поради специфичните потребности на малките пациенти. С подкрепата на хората е важно да успеем в това. Тези деца са доста травмирани от заболяването си и от откъсването от училище. Решихме, че можем да помогнем, щом за държавата е трудно, то ние мислим да го направим по-добре.  

Разкажете ни повече за изложбата „Високо“?
Заглавието дойде спонтанно, в голяма степен отразява това, което ще видят хората, а именно „Високо“. Когато вдигнеш поглед нещата изглеждат различни. Ако успееш да се изкачиш на някой връх, също е различно. За това избрах и на тази изложба да проведем благотворителната акция, защото е важно хората в каквото и ситуация да попаднат да имат вярата, че нещата ще станат по-добре.

Някои от нещата не съм показвала до сега в изложба. Обединих темата за небето, за усещането да летиш, да си на високо и да виждаш земята от друг ъгъл. Свързах го и с мястото, защото тази галерия е най-високата чисто в географски план в Стария град и в Пловдив въобще. Точно от тук идват много хора да снимат града от високо.

Кое поддържа вашето усещане за това да сте "над нещата"?
В годините, от млада възраст, винаги ме е привличала височината. Както заставането на висока точка, така и усещането, когато почти всичко, което виждаш, когато малко вдигнеш поглед, е небе. Човек е добре да гледа там, нависоко, където е този несъвсем реален свят, свят на мечтите, на небето, на всичко, което харесваме в общуването между хората дори.


Изложбата може да бъде видяна до 7 юли в галерия "Червеното пони"  в Стария град на Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…