„Прайд не е демонстрация на победители, това не е желание за показност. Прайд е политическо събитие“

Симеон Василев: Българското общество няма да остане в плен на агресията и хомофобията

Йоана Иванова

Снимки: Андреа Измирова

„Преди точно 50 години, по същото време на годината, в бара „Стоунуол“ в Ню Йорк полицията влиза и арестува присъстващите – предимно гей мъже, лесбийки и транссексуални хора. Но общността тогава реагира. Преди 50 години общността в Ню Йорк се изправя срещу агресията на полицията и заявява „Ние няма да търпим повече.“ Днес, 50 години по-късно, ние имаме същото послание. ЛГБТИ хората имат място в българското общество. Те имат право на същите права като всеки останал български гражданин.“ С тези думи Симеон Василев от Фондация „Глас“ откри изложбата „Балканска гордост“ в пространството на СКЛАД снощи. Експозицията представя фотографии, исторически данни и артефакти от Прайд шествията във всички балкански градове.

Проектът търси диалог между местна и международна култура и начините, по които балканското и европейското могат да съжителстват, да се допълват и обогатяват. Централно място в него заемат човешките права и въпросът за преплитането на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието.

Изложбата предизвика противоречиви реакции още с обявяването ѝ и минути преди откриването активът на ВМРО-Пловдив, начело с кмета на район „Южен“ Борислав Инчев, направи жива верига пред културното пространство на СКЛАД. Посланието им „Не преминавай от ДРУГАТА страна!“ обаче не спря пловдивчани да посетят събитието и да подкрепят българската ЛГБТИ общност. В препълнената зала на улица „Екзарх Йосиф“ №16 в Тютюневия град освен фотографии от Прайд шествията на Балканите, гостите имаха възможността и да гледат видео селекция от разкази от първо лице на сърби, македонци и косовски албанци за това какво е да си гей, транс, би или джендър флуид на Балканите.

„Прайд не е демонстрация на победители, това не е желание за показност. Прайд е политическо събитие и като такова то има политически послания. Нещо, което през последните 11 години София прайд, единственият прайд в България, се опитва да обясни,“ каза още Симеон Василев. „Има още какво да направим и това е в ръцете на всеки един от нас. Непрестанно казваме на хората, че не е нужно да са активисти, за да помагат на ЛГБТИ движението, а има нужда единствено да се застъпят за някого. Да се застъпят, да кажат нещо, да изявят гражданска позиция. Аз се надявам, че българското общество няма да остане в плен на агресията и хомофобията, а напротив – днес вие всички тук и ние изпращаме послание за това, че българското общество е толерантно, че в него има място за всеки и че сме горди от това, което сме.“

Изложбата ще бъде закрита на 16 юли от 18:30 часа с дискусия за традиционните български и балкански ценности и за идентичността с участието на проф. Ивайло Дичев, представители на Белград прайд и представители на София прайд, а по-късно от 21 часа с акустичен концерт на Мила Роберт в thEATre.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…