Известният български скулптор Трифон Неделчев получи поздравления от ценители и колеги на откриването на самостоятелната си изложба „Завръщане“ в Градската галерия (Зали за временни експозиции, „Княз Александър I“ №15). Но ако преди 4 години в същото пространство той показа ретроспекция на творчеството си, създавано в България и Германия, то сега среща публиката с най-новите си скулптури, отлети през последните два месеца. За усилията около тяхното раждане от бронз в сопотската леярна той само загатна, а най-младият от леярите – Христо лично получи благодарностите на автора, адресирани към колегите му.

„Що се отнася до скулптурата, не я наричам малка пластика, защото по дух е монументална“, каза в словото си при откриването изкуствоведът Красимир Линков, директор на галерията. Той посочи още, че „разнообразие от форми, повърхностни фактури, драматични блясъци и чувствени сенки оформят пространството на залите като една пластична среда, в която откриваме и „Космоса“, и „Движението“, и „Прегръдката“ на мъжкото и женското начало“.

В изложбата си Трифон Неделчев ни представя също и живопис в любимата си техника - акварела. По повод картините му Красимир Линков подчерта: Акварелът е интимна живописна техника, грешките са непоправими и затова е издайнически уязвима за автора си. Трудно се поддава на анализ, защото обикновено се създава на един дъх. Когато обхождаме залите, сме запленени от едно устойчиво колоритно виждане на света, пък бил той свързан с „Утрото“, „Пролетта“, „Дъжда“, „Стария фотоьойл“ или „Разходка в Майорка. С тази изложба Трифон Неделчев в най-голяма степен ни допуска до себе си“.

„Завръщане“ може да се разгледа до 29 юли.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…