Творби на художници от Пловдив, Виена и други австрийски градове могат да се видят в изложбата „Няма връзка без мостове“ до 1 септември на двата етажа в Залите за временни експозиции на Градската галерия. За първи път арт проявата под това заглавие се състоя във Виена, в Българския културен институт „Дом Вигтенщайн“ на старта на 2019 – годината на Пловдив като Европейска на културата. Идеята се ражда при общуването на български художници, които живеят в австрийската столица, и председателката на Професионалната организация на художниците в Австрия Бертхилд Циерл. С реализацията се ангажират екипите на „Дом Витгенщайн“ и Градската галерия.

„Благодарение на нашето сътрудничество и осъществяването на няколко поредни изложби на пловдивски автори с национална значимост виенчани знаят все повече за българското изкуство. Те научават за него благодарение на Пловдив“ – подчерта при откриването на изложбата на 6 август директорът на културния институт доц. Румяна Конева. Тя и директорът на галерията Красимир Линков обявиха, че работят над още съвместни инициативи, популяризиращи Пловдив и неговата култура във Виена.

От името на австрийските художници приветствие поднесе и Бертхилд Циерл, председател на Професионалната организация и автор на темата на изложбата. По думите ѝ :„ Мостовете служат на разбирателството, свързват разделени брегове и обединяват хората. С представянето на изложбата в два австрийска града и сега в Европейската столица на културата - Пловдив 2019 се подчертава как културните различия могат прекрасно да хармонират помежду си“.

Поздравителен адрес към участниците изпрати заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която пожела повече градове в двете държави да покажат съвместната изложба, която се случва и в светлината на 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Австрия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…