Print this page

Станалият известен офорт на Рембранд – поставен с лице, а не с гръб

Енчо Пиронков, Йоан Левиев и други известни лица в зала „Портрети“ на втория етаж на ГХГ

Теодор Караколев

Картини на западноевропейски майстори и собствени творби на Вежди Рашидов съставят новата изложба в Градската художествена галерия на Главната улица в Пловдив. Изложбата ще се открие на двата етажа в залата за временни експозиции на 5 септември. Лично депутатът и председател на комисията по култура Вежди Рашидов подреди изложбата си „Страсти“ и се очаква да присъства на откриването след няколко дни.

На първия етаж са подредени около 40 творби, собственост на Рашидов. Бившият министър на културата разказа при подреждането, че ги е събирал около 40 години. Не съм акцентирал на дадени имена или течения, а ги  избирах по собствен вкус, без значение от автора, добави още скулпторът. Работите са от автори от XVII, XVIII и XIX век.

Все пак в изложбата ще видим работа и на един от най-известните творци в историята – Рембранд. Представен е отпечатък, за който самият Рашидов твърди, че е получил като подарък от Светлин Русев. Офортът е известен и каталогизиран – портрет на Pieter Haaringh, изработен през 1655 година. След съмнения, проявени от сайта „Площад Славейков“ Рашидов заяви, че ще изложби офорта с гърба, на който е записано лично от Светлин Русев, че му подарява този портрет от Рембранд, който „не е лош“. Представеният и рамкиран отпечатък е по-малък и само част от известния рембрандов офорт.

Офортът от Рембранд

Темата за автентичността на творбите и техните сертификати стана особено популярна през тази година след злополучна изложба в галерия „Структура“ в София, в която много от творбите, представени като разкриващи бели петна в „българския модернизъм“, се оказаха фалшификати. Относно конкретната творба Рашидов не коментира в детайл нейния път, като по-рано заяви, че няма по-голям сертификат от това Светлин Русев да гарантира автентичността.

На втория етаж Рашидов ще представи множество акварели, които е рисувал през годините. Освен тях той показва и неговите основни работи – различни скулптури. Сред тях има много портрети на различни лица. Част от тях са на известни пловдивчани – Енчо Пиронков, Йоан Левиев, както и на популярни български или световни имена – Петьо Блъсков, Гауди и други. Те са подредени в последната зала на втория етаж – където има и фотографии на други скулптури, извън изложбата.

Една от залите е посветена и на фотографии – портрети на самия Рашидов. Също както снимките на скулптурите, те са творби на Иво Хаджимишев.

Изложбата се открива на 5 септември от 18 часа. Тя ще остане в залата за временни експозиции на улица „Княз Александър“ 15 (Главната) до 15 октомври.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
http://kapana.bg/afish/izlozhbi/item/14453-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-40-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD?tmpl=component&print=1#sigProId972e24db34
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…