Видеоинсталацията на Бил Виола грабва още в първата зала в Баня Старинна и подготвя зрителя за много емоции из галерията

Интерактивна творба в една от залите на Банята събира най-много публика

СКЛАД не отстъпва на Банята с провокации към обществените ни представи

Теодор Караколев

Големите имена оправдаха очакванията за 25-ата Седмица на съвременното изкуство. Специалното издание на традиционното събитие, в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, привлече работи, свързани с двама от най-големите актуални артисти – Бил Виола и Яйои Кусама, като с откриването на 1 септември посетителите няма как да останат разочаровани. При това не само от работите на световноизвестните имена, а и от тези на техните колеги, които представят по-стари и по-нови творби в изданието „Изкуство. Без граници. Пловдив“, курирано от Илина Коралова и Емил Миразчиев.

Изложбата се откри на 1 септември в Баня Старинна, а от вторник може да се гледа ежедневно както в Банята, така и в СКЛАД, където е втората половина от творбите, дошли за Седмицата. Част от работите са нови и създадени специално за събитието, докато други са вече създадени творби, които идват за пръв път у нас.

Гвоздеят на събитието е работата на видео артистът Бил Виола „Мъченици. Земя, Въздух, Огън, Вода“. В изцяло тъмното голямо пространство на Чифте баня са подредени 4 вертикални екрана с четирима души. Всеки от тях е мъченик, изживяващ своето страдание, свързано с една от четирите природни стихии. Творбата репликира олтарно табло, в което мъчениците страдат не чрез картина, а на видео – преборвайки или издигайки се над затрупалата ги пръст, силният вятър, горещия огън или сипещата се над тях вода. Работата на Бил Виола е създадена в съдействие с галерия TATE и поставена за пръв път в лондонската катедрала „Сейнт Пол“ през 2014 година в един от страничните кораби на храма. Произведение на такова високо ниво рядко идва в България, но извън този факт – безспорно е влиянието на перфектно изпълнената технически творба на Виола, която може да се гледа отново и отново, усещайки всички нейни детайли, навлизайки много под метафората, която ни е представена на екраните.

Въпреки силния ефект от „Мъченици“, следващите пространства също не разочароват. Силно впечатляващи визуално, макар и диаметрално противоположни като средства, са работите на Надя Генова и Севдалина Кочевска. Генова представя висок правоъгълен паралелепипед, бял и светещ отвън, и изцяло черен отвътре. Поглеждайки през малкото пространство точно под него обаче виждаме огледало и самите себе си – отгоре, напълно откъснати от средата, чрез черните вътрешни стени на паралелепипеда.

Севдалина Кочевска е постлала съседното пространство с множество „сирийки“ по нейното описание (или джамини, стъклени топчета), които в разнообразните си цветове – като контраст на напълно безцветната работа на Надя Генова – създават необичайна атмосфера. Стените на това помещение пък са в огледала, създавайки магична смес от стъклени топчета и огледала, в която всеки зрител сам влиза, оглеждайки се в стените и гледайки самата творба.

Сред творбите в Баня Старинна най-атрактивна за зрителите e интерактивната работа на екипа scenoscome. В тъмно пространство е поставен висок кръгъл плат, който реагира на допир – при всяко докосване творбата издава различен звук и се оцветява по различен начин, според силата и мястото, на което става връзката ѝ със зрителя. Може би най-лиричната работа е видео на Венелин Шурелов „Черна абстракция“ с меланхоличен пейзаж, през който преминава горящ, но неразпознаваем и незначителен човек, който изчезва като дим, изпълващ целия екран.

Не по малко впечатляващи са работите в СКЛАД, които по думите на кураторката Илина Коралова не са толкова интровертни, като тези в Банята, а са екстровертни и провокират мисли, свързани с обществото, икономиката и социалната среда. Интересна и изключително издържана естетически е работата „Матрица“ на пловдивската група 7+1, които показват множество жълти паралелепипеда, клетки, през които всеки може свободно да преминава в две зали – свързани с изцяло жълт коридор, контрастиращ на иначе бялото пространство.

Без претенции за точни отговори и решения на обществени проблеми, от групата обясняват, че се интересуват от въпросите – какво ни кара да вземаме дадени решения, да направим дадена стъпка в една или друга посока? Да преминем или не, и как физическото пространство влияе на нашите решения. Без претенция за политически или социални критики, 7+1 се стремят да провокират мислене и, ако посетителят се отпусне в „Матрицата“ им, определено ще стигне до много въпроси.

С претенция за силна обществена и икономическа критика пък са работите на следващия етаж на артистките Уте Рихтер и Делфин Райст. Индустриалната завеса на Уте Рихтер разделя основното пространство от следващата работа – завесата е облепена с надписи „Изобщо не ѝ трябва надежда“. Авторката се опитва да критикува общественото възприемане на „надеждата“ като нещо добро – като според Рихтер тя по-скоро ни отказва от това да проявим собствена воля и да вземем нещата в свои ръце.

Критика към бума на строителството, икономическото развитие и отпадъците, които човечеството произвежда пък се опитва да отправи Делфин Райст с иначе приятната си визуално работа „Непрекъснат растеж на консумацията“. Подреждайки в перфектни редици десетки кофи с изливащ се от тях бетон, Райст повдига въпросите за боклуците от строителството, както и за отпадъците, които остават дори и след различните художествени изложби и отпечатъкът, който самото изкуство има върху природата.

Две видео работи също привличат в СКЛАД. Едната от тях е филмът за японката Яйои Кусама, чиято премиера се състоя на 3 септември в LUCKY Дом на киното в препълнена зала, но може да бъде гледан и в една от залите в Тютюневото градче. Документалният филм разказва за живота на световноизвестната днес артистка и борбата ѝ с различни лични проблеми, както и трудният път да пробие в свят, в който не я възприемат лесно – както в САЩ, така и в родната ѝ Япония. Особено впечатляващо е и видеото на Юлиян Розефелд. В работа от преди повече от 10 години той е заснел множество имигранти, които живеят в Германия. Представяйки стереотипните представи за тях в изключително преувеличена сценографска среда, той създава едно вълшебно пространство, в което се сливат границите между истинските им, действително реални истории, и фалшивите и наложени от обществото представи за тези групи хора, които работят различни нископлатени дейности в Германия. Освен темата на видео творбата, тя сама по себе си е и изключително приятна естетически с много добре подбрана сценография и операторски решения.

25-ата Седмица на съвременното изкуство ще остане в СКЛАД и Баня Старинна до края на месец септември и може да бъде видяна всеки ден от 13 до 18:30 без понеделник. Входът е свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…