Съвременното изкуство е рефлексия на това, което става около теб, смята Николай Неделчев

Част от богата му колекция вече е в Пловдив, в СКЛАД на фондация Пловдив 2019

Иво Дернев

Част от една от най-богатите частни колекции с творби на знакови съвременни български художници вече е в Пловдив. Изложбата „Поглед в депото” бе открита снощи в СКЛАД на фондация Пловдив 2019, в присъствието на колекционера Николай Неделчев, много от авторите на изложените творби и много ценители.

В Тютюневия град можете да видите произведения на Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Генчев, Любен Петров, Сашо Стоицов, Венцислав Занков, Нина Ковачева, Алла Георгиева, Станимир Генов, Руди Нинов, Аделина Попнеделева, Антон Терзиев, Стефан Божков, Красимир Кръстев-Рассим, Стефан Иванов, Радоил Серафимов, Богдан Александров, Миряна Тодорова, Калия Калъчева, Валентина Шара, Йонко Василев и други. Експозицията на практика показва посоката, в която върни българското съвременно изкуство, без да казва докъде може да стигне то. Но колекционерът Ники Неделчев иска крайната точка да е една- световната сцена. И вярва в това, което прави.

„Не са много хората, които обръщат специално внимание на съвременното изкуство, което за мен е странно. Защото има поне три причини човек да колекционира българско съвременно изкуство. Първата е, че тъй като ако някои може да стане европейски и световен автор, то това е някой от нашите съвременници. Нито Златю Бояджиев, нито Давид Перец ще станат тепърва европейски или световни художници. Второто нещо е, че колекционирайки съвременно изкуство ти помагаш на едни хора, които са живи. При това не само финансово. Помагаш им с твоето признание и с това, че ги окуражаваш, което е изключително важно. И третото нещо е, че съвременното изкуство е рефлексия на това, което става около теб. Не може една картина „Брезовски овчари”, която е шедьовър, но не пресъздава духа на времето, да е близо до нас. Съвременното изкуство носи духа на нашето съвремие и на мен това изключително много ми импонира. Вярвам, че по този начин гледаш на съвременността през очите на друг, в случая творец, и така обогатяваш своя мироглед към съвремието”, каза за Под тепето Николай Неделчев.

Колекционерът заяви, че няма конкретна технология на събиране и попълване на колекцията си с нови творби. Не го прави на периоди, а по-скоро на вълни.

„Имам периоди. За един период купувам много неща. То влиза като вирус, който се разшавва и почвам изведнъж, в рамките на 2-3 седмици, купувам много неща, харча много пари. А после има един период, в който някак си се дръпвам назад, като вълната в океана. Най-важното нещо за мен е да я усетя, да ме развълнува, да харесам творбата. От там нататък дали тази творба може един ден да стане милиони, не ме интересува. Това не е причина да я купя. Купувам не на всяка цена, а купувам това, което харесвам. И първата ми е стъпка е работата пред мен да ме развълнува, енергията, която е закодирана в нея да резонира с мен. Това при мен е много емоционален акт”, сподели Неделчев.

„Като колекционер бих се радвал някои от авторите, които сега подкрепям и които съм окуражавал с това, че купувам тяхното изкуство, да станат европейски и световни имена. За това мечтае колекционерът в мен. Не заради това, че работите, които притежавам, ще станат много пари. А заради това, че съм дал своя дан това да стане световна величина, участвал съм в процеса”, допълва основател и управляващ директор на една от най-големите компании за интегрирани маркетингови комуникации в България – Publicis Groupe Bulgaria, част от която са иконичните агенции Saatchi & Saatchi, Leo Burnett, BBH, Zenith и др.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…