Традиционно в разгара на есенния сезон в галерия Аспект своите най-нови творби представя Илия Желев. И тази година, след няколко успешни изложби в чужбина, художникът е подготвил цикъл картини специално за изявата си в Аспект, с които до голяма степен ще изненада почитателите си, защото настоящата изложба на Илия е различна.
Свикнали сме да асоциираме неговите картини с ярки, силни и свежи цветни комбинации с вибрираща яркост – синьо и червено, жълто и оранжево ; платната му напомнят на мозайка или пъзел; фигурите са изведени до нивото на символи и знаци. Една многопластова, интелигентна живопис, която изисква от зрителя да мисли, да разсъждава и дори да фантазира, създавайки, с помощта на въображението си, свой разказ по картина. А най-ценното е, че всеки създава своя собствена история, пречупва това, което вижда на платното, през собствения си мироглед и светоусещане, и колкото повече човек съзерцава картините на Илия, толкова повече детайли и пластове открива в тях.
И все пак тази изложба е различна – не толкова като стил и тематика, а основно като излъчване и въздействие. Най- силно прави впечатление различната цветова гама, експериментирането с „необичайни“ за художника цветове като сиво, лилаво, розово, дори черно. Композициите са по-контрастни, внушението на някои от работите е по-сурово, по-драматично. Друг експеримент, който веднага ще забележат запознатите с творчеството му, е присъствието на платна, почти монохромни като гама – картини издържани почти само в сиво като „В едно сиво утро“ 24х30; композиции в близки студени тонове като „Сутрин в градината“ 100х130; есенен натюрел в „Луда есен“ 30х24; дори присъства „розова“ картина, „Между две дъги“ 24х30.
Разбира се, към всички тези промени художникът подхожда внимателно и предпазливо, преходите са плавни и добре обмислени, но със сигурност тази изложба бележи един нов етап в творчеството на Илия Желев. А това е една чудесна възможност за неговите фенове да го видят в нова светлина, а защо не и да отнесат в къща частица от неговия нов, различен свят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…