Студентите от специалности „Фотография“ и „Графичен Дизайн и фотография“ от 3-ти курсв АМТИИ, представят фотографска изложба (БЕЗ)ЛИК. Тя може да се види в Къщата на Мексиканската графика в Старинен Пловдив. В изложбата са подередени работите на: Атанас Шиндов, Георги Дойчев, Добрина Митовска, Димитър Кожухаров, Елена Каламова, Илиян Вачуров, Ивона Иванова, Марина Шиварова, Мария-Анджела Анджули, Милена Димитрова,Соня Пенчева,Севдалина Димитрова,Тодор Кибритев,Явор Беров, преподавател Мариана Камбурова.

В (БЕЗ)ЛИК студентите по Фотография представят свои авторски подходи за работа със съвременния портрет. Мариана Камбурова – преподавател и куратор на изложбата посочва:

„Прието е да мислим, че човешкото лице има традиционно присъствие в портрета. Младите автори разчупват това статукво като прилагат в своята работа артистични фотографски подходи. За тях портретната снимка може да съществува в серии от различни гледни точки, секвенции, колажи. В тези интерпретации, където ликът отсъства, може да научим много за характера и личността на човека от снимката. Разглеждайки портретите с прикрити лица, на които се разкриват различни части от телата на фотографираните субекти, авторите изобразяват личността на индивида чрез местата, материята, действията и предметите свързани с него.

Безликите хора от тези фотографии ни наблюдават през своята анонимност, но и отстояват присъствието си като личности, което създава атмосфера на тайнственост. Част от тази загадка разкрива както индивидуалната, така и социалната принадлежност на човека. Във изложбата (БЕЗ)ЛИК традиционният портрет се изплъзва от статичната си, шаблонна рамка. По този начин фотографиите на младите автори ни представят не просто безлично присъствие на хора, а един съвременен подход в интерпретацията на портретния жанр, и успяват да запишат нов „физиономичен образ на своето време“.

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…