Print this page

Вихра Григорова за експозицията „100 на 100 пловдивчани”: Такъв тип изложба не сте виждали от десетилетие, а може би никога

Капана се превръща в Монмартър за съвременния пловдивски художник

Ивайло Дернев

Размерът все пак има значение, заключи в словото си за откриването на изложбата „100 на 100 пловдивчани” в галерия „2019” художникът Вихра Григорова. Макар и от разстояние, тя определи експозицията, събрала в едно 96 работи голям формат на 96 художници, свързани с Пловдив, като символ на ключовата дума заедно, която е слоган на Европейската столица на културата през 2019г.

Проектът, стартирал преди пет години от галерия А+ на Алек Александров, завършва с един пълен букет на пловдивската живопис. Изложбата е своеобразна азбука на съвременните художници, живеещи, творящи в Пловдив или вдъхновени от него. 96 имена, с 96 различни гледни точки, 96 уникални стила, 96 емоционални състояния, но всички върху метър на метър. Един равен старт, както определи заложения формат минимум 100 на 100 Вихра Григорова, и толкова различни крайни резултати.

В изложбата отчетливо се оформи една интересна тенденция в актуалната градска живопис- превръщането на Капана в Монмартър за съвременния пловдивски художник. Най-много платна от подредените в галерия „2019” бяха посветени и вдъхновени от квартала на творческите индустрии. Станимир Видев, Михаил Атанасов и Румен Манолов бяха само част от имената, избрали като тема Капана за проекта „100 на 100 пловдивчани”.

„Завърнахме се у дома. Тази вечер за нас, Дружеството на пловдивските художници, това е откриването на тази зала. Тази вечер сме всички заедно- и онези, които са членове на дружеството, и онези, които не членуват в него. Тоест можем. Тази заедност е възможна”, заяви председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева. „ Виждате, че красивата зала и стойностното изкуство дават онази ценност, която е за пловдивчани, достойна за нас и я заслужаваме”, допълни тя.

„ След три пъти променяне да датите за откриването на изложбата, тя вече е факт, тук, пред вас”, усмихна се кураторът на проекта Костадин Отонов.

Той прочете словото на Вихра Григорова, която разказа историята „100 на 100 пловдивчани” дистанционно, тъй като заради пътуване в чужбина не успя да присъства лично на откриването на експозицията. Тя припомни, че проектът е стартирал преди пет години в галерия А+ с изложба, в която десет от ключовите творци под тепетата са представили по една картина с размери 100 на 100, всеки със своя стил и визия за живописта, подчинен на указания на формат, но верен на своето творческо кредо.

„Закодираните в заглавието на изложбата 100 на 100 станаха не просто сантиметри, а разшириха смисловата връзка като 100 процента нещо напълно автентично, истинско и пълноценно. И то от Пловдив. Кураторът и неговият екип провидяха в тази символика не само 100-процентовата връзка на авторите с нашия град, но и дадоха 100-процентова гаранция, че предлагат на зрителя 100-процентов продукт. После изложбите се умножиха, рожбата порасна и проходи точно според възможностите и предвижданията на екипа. Понеже закачката със заглавието е свързана с размера, който все пак има значение, нека поговорим и за това. В последно време не са много художниците, които работят в голям формат. Причините са безброй, а в това число и тази, че на пръсти се броят изложбените пространства, в които могат да бъдат представени”, припомни Вихра Григорова.

Тя не скри, че някои от участниците в изложбата ще изненадат с работите си и ще се наложи да се прочете анотацията, за да ги познаете.

„Не сте забравили вероятно, че някои биологични видове растат според размера на средата, която обитават. В малкия аквариум всяка риба ще си остане риба. Именно тук е скрито ключето на идеята на куратора- да отвори пространството за размаха на художника, да отвори пътя на зрителя към по-необичайния голям размер. Да отвори очите им един към друг”, допълни Григорова.

И определи проектът като равен старт. „ Защото в самото начало, пред магичния и смущаващ бял квадрат на платното, всички сме равни. За щастие после, след вълнуващото тайнство на сътворяването, всеки резултат е вдъхновяващо различен. Такъв тип изложба не сте виждали от десетилетие, а може би никога. Тя е внушителна като размер на творбите, като брой и значимост на участниците в нея, като цялостно усещане. И със сигурност нейното значение е знаково заради порива на човека към единение. И е истинско олицетворение на вълшебната думичка ЗАЕДНО, под чийто знак е и 2019г.”, изтъкна в словото си Вихра Григорова.

Изложбата може да се види до 20 януари в галерия „2019”. Не я пропускайте, ще съжалявате!

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…