„Може да е малко нескромно, но аз наистина променям Пловдив и с пълното си съзнание мога да заявя, че го правя по-специален и по-уникален като град“, каза пред много приятели и почитатели на изкуството художникът Румен Жеков, който снощи откри ретроспективна изложба в галерия „2019”. С нея той отбелязва 60-ата си годишнина.  

Изложбената зала се оказа тясна, за да събере малка част от работите на твореца, създадени през годините. В „Избрани произведения“ Жеков е събрал творби от всички етапи от артистичния си път. Могат да бъдат видени картини от студентската му квартира в София (1982), дипломната му работа от Националната художествена академия, която завършва през 1988 г., серии и цикли от 80-те и 90-те години на миналия век, както и от изминалите 20 години на новия.

Както обобщи в словото си на откриването скулпторът Иван Тотев : „Имаме си работа с художник, който много добре знае, какво прави“. Тотев очерта осем характерни черти в творчеството на Румен Жеков, сред които способността му да генерира образи, превърнали се с времето в знаци, изключителният му усет за картинност, постигана понякога само с няколко мазки или щрихи, умението му да вижда. Но сред най-характерните черти на стила му са лаконизмът и простотата, съзнателният отказ от еклектика.

Онова, за което не е останало място в тази експозиция, са неговите работи, създавани в периодите на творчески изяви с групите „Ръб“ и „Диско 95“, на които е съосновател.

„В нашите обсъждания Румен винаги е бил интелектуалният стълб на групата“ – подчерта в приветствените си думи художникът Емил Миразчиев.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…