Една много специална изложба откри художникът Атанас Хранов в галерия „Аетерна” снощи. Творецът събра десетки приятели и почитатели на изобразителното изкуство, за да ги телепортира в „Другото време”, както се казва експозицията.

Изложбата е специална за Наско, тъй като бе открита само няколко дни след рождения му ден.

И седмица след рождението на сина му Никола.

Специална е и с това, че Хранов за първи път рисува по конкретен текст и в платната му „ образите не излизат от мен, а идват от някой друг”, както каза сам в навечерието на събитието в безистена на Главната. За „Другото време” той черпи вдъхновение от три поеми на приятеля си Александър Секулов.  

„ Картините на Наско и цялата изложба са едно от значимите събития в този град. Поводът са три поеми на Александър Секулов. Три поеми, посветени на един много специален сезон- лятото. Текстовете са едно предизвикателство към Наско. Проектът пък е много интересен с тази симбиоза между поезия и средствата на пластическото изкуство. Имаме поет, който задава поетични ноти, а Наско ги претворява в живописна мелодия”, каза колекционерът Димитър Инджов, който откри изложбата.

„Правото на живот на Насковото изкуство е голямо, защото то е като един паралелен свят. Пожелавам му да продължи да зарежда душите на хората, да ги лекува. За Наско е много трудно да се говори и да се вкара в някакви рамки.Той хем е различен всеки път, хем е много последователен. Пак си е той, пак не е променил своя начин на виждане към света. Тук виждате истинско, стойностно съвременно изкуство. Бих определил стила на Наско, за първи път сега ще го изфабрикувам и дано да е вярно, като един нео- абстрактен приказен наивизъм”, каза Инджов.

Атанас Хранов благодари на галериста Стоян Даскалов не за изложбата, а за галерията, която е направил и която развива във времето.

„Той си върши истински работата. Всъщност, галерията трябва да е постаментът, който леко да отлепи автора и да го вдигне малко по-високо. Стоян прави точно това нещо. Бай Секул, както казвам на Александър Секулов, спаси за пореден път положението. Бях доста изчерпан, а той дойде и каза „Насе, на теб ти липсват образи”. И ми даде три поеми. Седнах и взех, че ги направих. Третият човек, който искам да спомена, има юбилей днес- става на една седмица. Това е всъщност първият му юбилей на малкия Никола. Тук трябва да спомена, че през цялото време, в което аз трептях като баща, очаквайки детенцето, четях поемата на Секулов „Лятото и зверовете”, в която той пише за раздялата с баща си. И това ми даде повод да си помисля, че тези чувства, в които всъщност ти не можеш да ги предизвикаш, защото идват отвън, колко са силни и колко по някакъв начин си приличат. Просто знакът им е различен. Едното е плюс, другото е минус”, отбеляза художникът Атанас Хранов за откриването на изложбата.

Снимки: Десислава Цвяткова

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…