Станислав Трайков е завладян от живописни маринистичните сюжети  

 

Над 50 творби представят двамата автори в съвместна изложба, подредена в Дома на културата

 

Картините са изложени до 31 октомври във фоайето на „Борис Христов“

 

Над 50 нови творби представят в четвъртата си изложба „Два свята“ Анета Стоянова и Станислав Трайков. Живописни платна, изобразяващи красотата на природата от различни кътчета и сезони, прекрасни лица на жени в национални облекла, дух на романтизъм. Това са част от акцентите в картините на пловдивските художници. Особено любима за двамата е темата за морето – като стихия, като място за отдих, любов и вдъхновение, като магия.

 

„Изключително впечатление прави съвременният стил и специфични техники на рисуване, които характеризират новите картини на Станислав Трайков, особено в маринистичните сюжети“, коментира един от ценителите на творчеството на пловдивския художник. Самият автор посочи, че е вдъхновен от руската школа и това е оставило своя отпечатък в новите му картини. Той допълни, че тази година не е дал наименования на творбите си, защото всеки човек може да усети по различен начин изображенията и сам да открие своето.   

 

По-голямата част от творбите на Анета Стоянова са посветени на традициите и връщането към ценностите на българската душевност. В тях са изобразени красиви жени с различни носии, които характеризират региона, в който живеят, както и рустикални пейзажи. Сред творбите й се открояват забележителности, градски и природни изгледи, натюрморти. 

 

Тази изложба е много специална за Анета Стоянова, защото на нея присъства и синът й Руслан, който е завършил архитектура във Великобритания. „Щастлива съм, че вече всички мои любими хора са в България и заедно споделяме ежедневието“, каза Анета Стоянова. Тя допълни, че дългите години в чужбина са й дали възможност да оцени родината и близките си и сподели: „Липсваше ми българското, особено през 15-те години, когато живях и работих в Англия и затова обичам да изобразявам родното“.

 

След откриването на изложбата към почитателите на Анета Стоянова и Станислав Трайков се присъединиха и гостите на спектакъла „Танго Аржентино шоу „Тангисимо“ със солист знаменития цигулар Светлин Русев, който пристигна ексклузивно в Пловдив. В концерта участваха танцьорите Жизела Паси и Родриго Руфино, дошли в България заедно с 4-месечното си бебе.

 

Изложбата се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването. Посетителите спазваха дистанция и носиха маски. Вернисажът „Два свята“ бе открита от тв водещата Ася Антонова – автор на предаването „Ася в страната на талантите“. Картините на двамата пловдивски автори са изложени до 31 октомври 2020 г. във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…