Мозайки, които са част от художествения фонд на НХГ "Цанко Лавренов", са представени в обща изложба "Съвременни пловдивски мозаисти" в Балабанова къща.  Произведенията  са създадени от ученици от специалност "Стенопис". В експозицията участва със свои мозайки и Кристина Кутлова - преподавател по стенопис и рисуване в Художествената гимназия.

Творбите са реализирани от естествени камъни и смалт. Изложбата е организирана от сдружение "Асоциация на българските мозаисти". Тя е своеобразен духовен мост между различните поколения художници. Произведенията на младите артисти показват съвременното отношение на учениците към мозаечното изкуство и тяхната иновативната интерпретация на традиционните монументални изразни средства. Съвременната мозайка позволява на авторите да творят свободно с цветове, форми и с начин на подреждане. Мозайката се вписва успешно в различни интериорни и екстериорни пространства. Мозаечното изкуство учи гимназистите на търпение, прецизност и внимание към детайлите.

Една от целите, освен да се представи красотата на мозаечното изкуство и таланта утвърдените на пловдивски творци е  да се даде възможност за изява и на прохождащите в древното изкуство на мозайката чрез участието на ученици от НХГ „Цанко Лавренов” – Пловдив.

Не на последно място организаторите искат да подчертаят, че както една картина, така и мозайката има място в съвременния дом и градска среда.

Може да разгледате изложбата всеки ден, като в събота и неделя работното време е от 10 до 16 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…