Народна библиотека „Иван Вазов“ и Посолството на Финландия Ви канят на изложба „Туве Янсон – живот и творчество“. Експозицията ще е във фоайе Изкуствотека на Библиотеката в дните 14 – 30 юни.

 

Официалното откриване на изложбата ще е на 19 юни от 17:00 ч. Специален гост ще бъде Н. Пр. Кристина Кувая, посланик на Финландия у нас.

 

Изложбата за Туве Янсон е включена в програмата на фестивала „Пловдив чете“.

 

Туве Марика Янсон е финландска шведскоезична писателка. Родена е на 9 август 1914 г. в Хелзинки в творческо семейство с баща скулптор и майка художник-график. Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения и най-вече със серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г., въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Детските й книги са преведени на над 30 езика. Създателката на сладките мумини освен писателка, е била основно художник, което личи от възхитителните илюстрации към детските й книжки. Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на „Хобит“ на Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Янсон е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които златният медал „Ханс Кристиан Андерсен“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…