Художникът Дамян Христов, който от пет години живее и твори в Дедево/Дедово разговаря с родопските комини в селото в авторската си фотоизложба. Тя ще бъде открита в деня на Традиционния общоселски събор на 5 август в 16 часа в Читалня „Спирката“.

 

В „Комините говорят“ художникът показва 13 фотоса на стари и реновирани родопски комини, „върховете“ на къщите от Възраждането в Дедево (сега Дедово). Цветните и черно-белите фотографии документират комини самотници, стърчащи върху покритите с тикли покриви, но винаги сякаш леко наклонени към друг свой побратим единак. За да си говорят.

 

Повечето фото герои на Дамян Христов са комини, групирани по два, здраво споени с каменна плоча (тикла). Комини близнаци са те, определя ги художникът. И досега са задно… говорят ли, говорят… Има и реплики на древните комини. Поклон към прадедите.

 

„Комините разказват за огъня край семейното огнище. Те си говорят един с друг, говорят и на нас – какво е било, говорят какво е сега… Но днес все по-малко комини димят… Живи жалони на времето са родопските комини“ – споделя авторът на фотоизложбата „Комините говорят“.

144 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…