В Регионален етнографски музей – Пловдив на 4 октомври 2023 г. от 18 ч. ще се състои откриването на изложбата „Моят етнографски свят“ ( или за даруването в българската сватба)- изложба на тъкани (възглавници, месали и носии) от колекцията на Румяна Механдова.

 

Изложбата представя един от най-важните обичаи, свързани с българската сватба – така нареченото „обредно даряване“.

 

Даряването представлява благопожелание „без думи” чрез езика на вещите и символите. Сватбеният дар на булката (руба, чеиз, прикя), освен всичко друго, е и знак за социален престиж. Той показва уменията на младата невеста. В чеиза на младоженката неизменно присъствали подготвените за сватбени дарове: пешкири, престилки и възглавници – тъкани, които изпълнявали специфична обредна функция. На тях са извезани различни символи, свързани с плодовитостта, изобилието, защитата от болести и зли сили, плътската чистота и верността. Едни и същи зооморфни, антропоморфни и геометрични елементи може да се видят в украсата на престилки, възглавници, кърпи. Те са дарове на сватбата за младоженеца и рода му, за кума, кумицата и девера. А накитите за избраната невеста подарява момковото семейство.

 

Различни тъкани участват и в обреда при въвеждането на булката в новия ù дом. Това са – престилката на свекървата, късания пешкир за младите, пояса и възглавниците за новобрачните. Тези тъкани са семантично и символно свързани с оплождането, раждането и с обезпечаване продължението на рода.

 

Всеки елемент от костюма носи послание и чрез неговия графичен език нашите предци са наричали благопожелания за младото семейство и продължението на рода.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…